Având în vedere situația actuală a prețurilor, „balanța de plăți a Rusiei este într-o poziție atât de puternică încât, dacă prețurile și exporturile de petrol rămân la nivelul actual, Rusia ar putea menține exporturile de gaze către Europa la 20% din nivelul normal pentru cel puțin trei ani”, potrivit analiștilor caselor de consultanță într-o notă la care a avut acces agenția din New York.
O reducere anuală a ofertei de către Rusia ar putea avea loc „fără consecințe negative pentru economia sa”, a spus Liam Peach, unul dintre economiștii de la Capital Economics. Potrivit lui Pich, în ciuda volumelor reduse, câștigurile trimestriale ale Rusiei din exporturile de gaze ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari.
„Durata oricărei întreruperi va depinde de mărimea compensației veniturilor din petrol„, spune acest expert, citat de Bloomberg.
Mai mulți lideri europeni au acuzat în mod repetat Moscova că folosește gazul ca „armă de presiune politică”, dar Kremlinul a respins aceste acuzații.
Cele mai recente probleme tehnice cu gazoductul Nord Stream 1, o rută cheie de gaz din Rusia către Europa, au determinat Gazprom să reducă aprovizionarea, ceea ce a dus la o creştere vertiginoasă a preţului gazelor.
Un alt test mare pentru piață este de așteptat să vină săptămâna viitoare, când gigantul energetic va opri fluxul de gaz prin Nord Stream 1 timp de trei zile pentru lucrări de întreținere, începând cu 31 august.