Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

Verificarea unei locuinţe în vederea reducerilor pierderilor de căldură se poate face cu sistemul Blower Door. Sistemul Blower Door presupune crearea unei subpresiuni în încăperile casei, după care se face fotografierea termică cu un aparat special. În România firmele care propun aceste teste au cam dispărut, în timp ce sistemul este foarte folosit în Occident.
Nicu Stan
10 mai 2013, 06:49
Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

„Aparatul Blower Door ajută la crearea unei subpresiuni într-o încăpere, astfel încât se întăreşte efectul diferenţei de temperatură vizibil cu aparatul fototermic”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Emilian Pavel, reprezentantul firmei Termocert, care până acum câţiva ani efectua astfel de teste.

Tehnologia nu este prea folosită în România. „La noi nu există cerere pentru astfel de teste. În Austria, Germania, nu există locuinţe la care testul Blower Door să nu se facă. Acolo se face, întrucât, printre altele, şi impozitele se plătesc în funcţie de eficienţa energetică a clădirii, pe când la noi nu este deloc aşa” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Răzvan Oprea, reprezentant isocell.ro şi comerciant de sisteme Blower Door.

Cost aproximativ al testului şi durată

În funcţie de suprafaţa verificată, preţul testării variază între 2 şi 8 euro pentru metrul pătrat util. „Cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul va fi mai mic”, a mai spus Emilian Pavel.

Preţul poate creşte considerabil dacă firma care efectuează primul test de verificare a etanşeităţii clădirii remediază problemele apărute şi efectuează şi testul final. „Se poate ajunge la un preţ mai mare, este normal, dacă aceiaşi firmă remediază pierderile de energie termică şi face şi testul final” a completat Răzvan Oprea. Testul cu Blower Door durează aproximativ două ore pentru un apartament.

Din ce este compus Blower Door

Sistemul Blower Door este compus dintr-un ventilator, mască pentru uşă/fereastră, un generator şi un aparat ce evaluează şi urmăreşte evoluţia „efortului” depus de aparat pentru a menţine o subpresiune de 50 de bari în încăpere. Pentru rezultate bune, toate ieşirile/intrările în casă vor trebui acoperite.

„Cel mai bine este ca masca şi ventilatorul să se monteze la uşa principală, de la intrare. Toate uşile vor trebui deschise, geamurile se vor închide. Trebuie astupate toate gurile pe unde poate intra aerul, inclusiv scurgerile de la chiuvete şi cada”, a adăugat Răzvan Oprea.

După ce subpresiunea scontată a fost obţinută, aerul în plus fiind evacuat, se fac poze cu aparatul fototermic. În urma acestor poze, arhitecţii pot propune renovarea optimă.

 „Aceste poze vor arata pe unde se pierde energie”, a subliniat Emilian Pavel, adaugând că sistemul oferă varianta optimă de izolare, ce duce la scăderea costurilor de întreţinere pe timp de iarnă.

O altă tehnică, la fel de bună pentru a vedea pe unde se pierde căldura este metoda fumului. După realizarea presiunii urmărite în casă se răspândeşte fum. Fumul va ieşi din casă tot pe acolo pe unde intră aerul rece iarna sau pe unde intră aerul cald vara.

Izolarea termică va avea beneficii şi vară.„Pe timp de vară, izolarea termică a unei clădiri ajută la menţinerea unei temperaturi scăzute în interiorul apartamentului sau al casei”, a spus reprezentantul isocell.ro.

Masca şi ventilatorul se pot monta şi într-un geam al locuinţei.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu rămâne fără șanse. Verdict privind decizia CCR: Au primit ordin
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Podul de la Brăila programat pentru deschidere la doi ani după inaugurare
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania