Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

Verificarea unei locuinţe în vederea reducerilor pierderilor de căldură se poate face cu sistemul Blower Door. Sistemul Blower Door presupune crearea unei subpresiuni în încăperile casei, după care se face fotografierea termică cu un aparat special. În România firmele care propun aceste teste au cam dispărut, în timp ce sistemul este foarte folosit în Occident.
Nicu Stan
10 mai 2013, 06:49
Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

„Aparatul Blower Door ajută la crearea unei subpresiuni într-o încăpere, astfel încât se întăreşte efectul diferenţei de temperatură vizibil cu aparatul fototermic”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Emilian Pavel, reprezentantul firmei Termocert, care până acum câţiva ani efectua astfel de teste.

Tehnologia nu este prea folosită în România. „La noi nu există cerere pentru astfel de teste. În Austria, Germania, nu există locuinţe la care testul Blower Door să nu se facă. Acolo se face, întrucât, printre altele, şi impozitele se plătesc în funcţie de eficienţa energetică a clădirii, pe când la noi nu este deloc aşa” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Răzvan Oprea, reprezentant isocell.ro şi comerciant de sisteme Blower Door.

Cost aproximativ al testului şi durată

În funcţie de suprafaţa verificată, preţul testării variază între 2 şi 8 euro pentru metrul pătrat util. „Cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul va fi mai mic”, a mai spus Emilian Pavel.

Preţul poate creşte considerabil dacă firma care efectuează primul test de verificare a etanşeităţii clădirii remediază problemele apărute şi efectuează şi testul final. „Se poate ajunge la un preţ mai mare, este normal, dacă aceiaşi firmă remediază pierderile de energie termică şi face şi testul final” a completat Răzvan Oprea. Testul cu Blower Door durează aproximativ două ore pentru un apartament.

Din ce este compus Blower Door

Sistemul Blower Door este compus dintr-un ventilator, mască pentru uşă/fereastră, un generator şi un aparat ce evaluează şi urmăreşte evoluţia „efortului” depus de aparat pentru a menţine o subpresiune de 50 de bari în încăpere. Pentru rezultate bune, toate ieşirile/intrările în casă vor trebui acoperite.

„Cel mai bine este ca masca şi ventilatorul să se monteze la uşa principală, de la intrare. Toate uşile vor trebui deschise, geamurile se vor închide. Trebuie astupate toate gurile pe unde poate intra aerul, inclusiv scurgerile de la chiuvete şi cada”, a adăugat Răzvan Oprea.

După ce subpresiunea scontată a fost obţinută, aerul în plus fiind evacuat, se fac poze cu aparatul fototermic. În urma acestor poze, arhitecţii pot propune renovarea optimă.

 „Aceste poze vor arata pe unde se pierde energie”, a subliniat Emilian Pavel, adaugând că sistemul oferă varianta optimă de izolare, ce duce la scăderea costurilor de întreţinere pe timp de iarnă.

O altă tehnică, la fel de bună pentru a vedea pe unde se pierde căldura este metoda fumului. După realizarea presiunii urmărite în casă se răspândeşte fum. Fumul va ieşi din casă tot pe acolo pe unde intră aerul rece iarna sau pe unde intră aerul cald vara.

Izolarea termică va avea beneficii şi vară.„Pe timp de vară, izolarea termică a unei clădiri ajută la menţinerea unei temperaturi scăzute în interiorul apartamentului sau al casei”, a spus reprezentantul isocell.ro.

Masca şi ventilatorul se pot monta şi într-un geam al locuinţei.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Noua TAXĂ pentru șoferii de la bloc. Decizie în România din 2025. Se achită obligatoriu la Primărie
Playtech.ro
Mai puține zile libere pentru români. Șase sărbători legale, eliminate începând din 2026. Ce zile nelucrătoare ar putea pierde angajații
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Minivacanță spulberată. Vremea se strică total
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede