Şi asta nu ar fi o problemă atât de mare dacă măcar oamenii şi-ar primi banii înapoi. Una dintre aceste companii este Blue Air, care a anulat sute de zboruri în luna mai.
O altă problemă cu care se confruntă mulţi dintre cei care nu mai au cum să ajungă la destinaţia aleasă este că îşi pierd şi banii achitaţi pe cazare.
Păgubiţilor li se dă, totuşi, o minimă explicaţie, aceea că zbprul nu poate fi operat dacă avionul nu este plin. Mulți pasageri așteaptă returnarea banilor încă din 2020, iar dacă compania nu le va da un răspuns curând, atunci vor fi nevoiți să o acţioneze în judecată.
Citeste si Tot ce trebuie să ştii dacă ţi se anulează zborul. Cum îţi poţi recupera banii
În aceste condiţii, specialiștii le recomandă turiştilor să se orienteze către zborurile de linie, chiar dacă prețurile sunt mai ridicate, arată Prima TV.
Potrivit regulamentului Comisiei Europene, orice pasager căruia i s-a anulat zborul are dreptul să își recupereze integral banii pe biletul de avion, fară să fie forțat să accepte vouchere sau reprogramări.
De asemenea, cei care se trezesc cu zborul anulat sau reprogramat cu maximum 14 zile înainte de călătorie, pot fi primi până la 600 de euro despăgubire, în funcție de distanța zborului.
Dacă problema nu se rezolvă direct cu firma de la care ati cumpărat biletele de avion, puteţi face plângere la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, dar și la Centrul European al Consumatorilor.
Există și varianta asigurărilor complete de vacanţă, care vă garantează că veți primi banii înapoi pentru cazare, avion, ori închirierea maşinilor, dar care costă câteva sute de lei, potrivit Antena 3.
Citeste si Amenzile pentru necompletarea formularului PLF, anulate. Când îşi vor primi românii banii înapoi