Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român: Avioanele puse garanţie erau deja gajate, iar un teren era în pădure

Noi detalii ies la iveală în cazul scandalului de la Blue Air. Guvernul a împrumutat compania aeriană cu 300 de milioane de lei şi a acceptat ca şi garanţie avioane care erau deja gajate de ANAF şu un teren aflat într-o pădure.
Filip Stan
07 sept. 2022, 17:35
Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român: Avioanele puse garanţie erau deja gajate, iar un teren era în pădure

Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român. Guvernul a acordat o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin banca de stat Eximbank companiei Blue Air în 2020, când a semnat pentru un împrumut de urgență acordat și Tarom.

Blue Air, împrumut de 300 de milioane de lei de la statul român

Citeşte şi Blue Air nu mai are conturile poprite. Ministerul Mediului a suspendat executarea silită

Încă de la momentul acordării creditului, analizele realizate de Eximbank și de Guvern susțineau că Blue Air este într-o situație financiară precară, cu datorii de câteva ori mai mari decât activele, și că există un risc mare ca sumele să nu fie recuperate.

Mai mult, statul a acceptat să preia drept gaj avioane care fuseseră deja gajate ANAF și unei alte companii, precum și un teren neconstruibil situat într-o pădure.

Suspendarea activității Blue Air, care a lăsat mii de pasageri cu ochii în aer, riscă să lovească adânc și contribuabilii, dacă operatorul aerian nu se va redresa financiar. Ar fi prima insolvență a unei companii mari salvată cu bani de la buget în criza COVID-19, însă în acest caz și statul a contribuit la deteriorarea situațiilor financiare prin politicile din timpul epidemiei, potrivit Profit.ro.

Statul a împrumutat Blue Air cu 300 de milioane de lei, pe 6 ani, în octombrie 2020, în timpul pandemiei, un credit similar ca valoare fiind acordat și companiei de stat Tarom, în condițiile în care industria de transport aerian a fost sever afectată de pandemie și de restricțiile de circulație adoptate de stat.

Operațiunea s-a făcut printr-o garanție de stat folosită pentru un împrumut acordat de banca de stat Eximbank în două tranșe egale, după aprobarea procedurii de ajutor de stat de către Comisia Europeană. Înainte de a acorda împrumutul de 63 de milioane de euro echivalent, Eximbank a realizat o analiză care susținea că, pe de o parte, societatea nu mai poate continua activitatea fără finanțare, având în vedere pierderile cumulate și lipsa de lichiditate.

Eximbank estima, însă, și că planul financiar de redresare al companiei este unul optimist, bazat pe reluarea încasărilor din bilete la un nivel de 80% din cel dinainte de pandemie încă din 2021, precum și pe o infuzie de capital de 50 de milioane de euro de la acționari. O diminuare cu 15% a încasărilor față de plan ar fi însemnat fluxuri de numerar negative pe toată perioada analizată, potrivit unei simulări realizate de bancă.

Eximbank încadra Blue Air în a doua cea mai proastă clasă de risc, în condițiile în care nici situațiile financiare de dinainte de criză nu arătau bine, și considera că valoarea firmei este negativă. Mai mult, și Guvernul arăta că ”emiterea scrisorii de garanție la acest moment prezintă un risc major de executare și de nerecuperare a sumelor plătite de stat”.

Compania a obținut profit, începând cu 2013, doar în 2015 și 2019. Cifra de afaceri a avut o creștere importantă până în 2018-2019, când a depășit 2,2-2,3 miliarde de lei, și s-a prăbușit la circa 538 de milioane de lei în 2020. Expansiunea afacerilor s-a făcut cu o creștere mare a datoriilor, care au fost de peste 646 de milioane de lei în 2019 și au sărit de 870 de milioane de lei în 2020.

În aceste condiții, capitalurile proprii, care reprezintă o valoare de bază a companiei prin calculul diferenței între active și datorii, au fost aproape constant negative, cu o excepție în 2014, însă situația s-a înrăutățit drastic în 2018-2020, când au ajuns la o valoare negativă de 446 de milioane de lei, respectiv circa 639 de milioane de lei.

Recapitalizarea companiei era, astfel, un element cheie pentru redresarea financiară, așa cum arăta și analiza Eximbank. Infuziile de capital ar fi trebuit să se facă în 2021 și 2022, însă nu există niciun indiciu că banii au fost virați – au existat informații că Blue Air ar urma să fie listată la bursă, însă acestea nu s-au concretizat.

Citeşte şi Președintele ANPC, Horia Constantinescu, și-a făcut public numărul de telefon personal, pentru a fi la dispoziția pasagerilor afectați de decizia Blue Air

Într-o scrisoare din 2020, firma elvețiană de consultanță Barons Capital Partners susținea că asistă Blue Air în procesul de aducere a unui potențial investitor care să pună 30 de milioane de euro capital, dar că acesta ar fi fost îngrijorat de condițiile atașate împrumutului de la stat.

Creșterea recentă a dobânzilor este de așteptat să fi afectat suplimentar situațiile financiare ale companiei, întrucât dobânda la care s-a acordat împrumutul este una variabilă, formată din ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4 puncte procentuale. De la circa 2,1% în octombrie 2020, ROBOR la 12 luni a crescut la 2,2-2,5% în octombrie 2021 și la 8,2% în septembrie anul curent. Dacă Blue Air nu va reuși să reia zborurile și nu va mai putea susține procedura de concordat pe care o are angajată cu creditorii și va ajunge astfel în insolvență, Eximbank va executa scrisoarea de garanție și va recupera banii acordați prin credit și dobânzile aferente de la Ministerul Finanțelor.

 

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Limita de vârstă maximă stabilită pentru șoferi
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Se schimbă din nou vremea. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar