Blue Air nu mai are conturile poprite. Ministerul Mediului a suspendat executarea silită

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă, miercuri, că a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air. Suma de peste 28,7 milioane de lei, eşalonată pe 12 luni.
Filip Stan
07 sept. 2022, 17:14
Blue Air nu mai are conturile poprite. Ministerul Mediului a suspendat executarea silită

UPDATE: Compania Blue Air a anunţat că 54.000 de pasageri au fost afectaţi de anularea a 401 zboruri programare în perioada 6-11 septembrie. Conturile Blue Air au fost deblocate, iar AFM a anunţat începerea procedurii de eşalonare a datoriilor.

„S-a oprit o companie aeriană şi s-a oprit de tot, iar credibilitatea Blue Air a fost puternic zdruncinată. În aceste momente facem o evaluare atentă ca să înţelegem care ne este capacitatea de operare. În decursul zilei de mâine vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunţa exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocaţi în aeroporturile străine”, au anunţat reprezentanţii companiei.

Aceştia mai spun că datoriile companiei se ridică la 230 milioane euro, ceea ce înseamnă 50% din totalul veniturilor realizate într-un an normal de operare.

Totodată, flota Blue Air este formată de 13 aeronave (în operare), în prezent (media locurilor 174), în decursul iernii vor fi reduse la 5 aeronave, fiecare cu o capacitate de 189 de locuri.

„În ceea ce priveşte aeronavele, de la un număr de 32 aeronave în 2019, în acest moment funcţionam cu 13 aeronave, iar în cursul următoarelor luni vom fi obligaţi să rămânem cu 5 aeronvae pentru că restul vor trebui restituite proprietarilor acestora.”

Compania se apară prin faptul că pasagerilor afectaţi de anularea zborurilor le-au fost oferite opţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, anume rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziţii de bilete, însă în această situaţie nu a fost vorba doar de un singur zbor anulat, ci de toate zborurile programate până pe 12 septembrie.

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei BLUE AIR AVIATION S.A. Etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei BLUE AIR AVIATION S.A: În data de 3 mai 2022, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis către Administrația Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.

În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania BLUE AIR AVIATION S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, scrie Euronews.ro.

Instituţia precizează şi etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei.
În data de 3 mai 2022, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis către Administraţia Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire şi încasare a penalităţii în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.
”În baza acestor informaţii, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalităţii prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru compania BLUE AIR AVIATION S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societăţii la data de 13 mai 2022 şi care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare”, a mai transmis AFM.

comunicat_esalonare_datorie_blue_air_07.09.2022
Sursa citată explică faptul că decizia de impunere nu a fost contestată şi s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eşalonare la plată a creanţelor la Fondul pentru Mediu.
De asemenea, în data de 24 mai 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania BLUE AIR AVIATION S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eşalonarea datoriei.
Potrivit AFM, în data de 24 iunie 2022, compania BLUE AIR AVIATION S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eşalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eşalonare.
”Întrucât compania BLUE AIR AVIATION S.A nu a achitat suma restantă şi nici nu a pus la dispoziţie informaţiile şi documentele solicitate, nu a prezentat garanţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită şi a emis un Titlu executoriu şi o Somaţie de plată. În data de 29 august 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania BLUE AIR AVIATION S.A prin care a adus la cunoştinţă faptul că se respinge eşalonarea de plată a creanţelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022”, se mai arată în comunicat.
AFM explică faptul că, întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eşalonare la plată a obligaţiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate şi pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu şi în Somaţia de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanţei datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înştiinţare privind înfiinţarea popririi şi a adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti.

Blue Air are o datorie de peste 27,8 milioane de lei către AFM.  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că potrivit datelor primite de la MAE, 2.098 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin consular pentru a reveni în ţară.

Secretul din spatele crizei Blue Air! Cine este omul de afaceri Dorin Ivașcu, fost director Tarom în comunism, care a orchestrat întregul scandal! Cum plănuiește compania să transfere zboruri către o nouă firmă înființată tot de ei după ce a încasat de la stat un ajutor de 62 de milioane de euro!

ANPC a cerut Blue Air prezentarea situaţiei zborurilor anulate şi a numărului de pasageri afectaţi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a cerut Blue Air prezentarea unei situaţii clare a zborurilor anulate şi a numărului de pasageri afectaţi pentru ca autorităţile să poată interveni în ajutorul acestora.

ANPC a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a luat primele măsuri la nivelul instituţiei în urma deciziei Blue Air de a-şi suspenda toate zborurile până în 12 septembrie şi a solicitării premierului de monitorizare a procesului de repatriere a românilor blocaţi în străinătate.

“Astfel, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, şi-a pus la dispoziţia pasagerilor aflaţi în dificultate, din cauza deciziei Blue Air, unul dintre numerele personale de telefon – disponibil 24 ore din 24, spre deosebire de programul uzual de lucru al oricărui funcţionar, de 8 ore, zilnic – pentru ca aceştia să îi poată semnala, în scris, prin SMS sau aplicaţia whatsapp, locul şi situaţia concretă în care se află, pentru a putea fi ajutaţi, în cel mai scurt timp. Numărul de telefon este: 0040 745 999 111”, se arată în comunicat.

De asemenea, ANPC a anunţat că a transmis o adresă oficială, cu caracter urgent, către Blue Air, prin care se solicită companiei prezentarea unei situaţii clare a zborurilor anulate, pentru toată perioada anunţată, cu toate detaliile necesare pentru a se putea interveni, în mod proactiv (rute, orar, număr de pasageri afectaţi, măsurile pe care le-a prevăzut compania pentru a respecta prevederile Regulamentului CE nr. 261/2004 etc.)

Horia Constantinescu, șeful ANPC, dă de pâmânt cu Blue Air: „Și-a bătut joc de consumatori / Au peste 700.000 de rezervări”. Procurorii, pe urmele companiei
Conform prevederilor Regulamentului CE nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, de stabilire a unor norme comune în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, pasagerii aflaţi în situaţiile menţionate au dreptul de a li se oferi gratuit următoarele: mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare şi cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi sau una suplimentară faţă de cea prevăzută de pasager.

Totodată, trebuie realizat transportul dintre aeroport şi locul cazării, iar pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi de a trimite gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail.

“De asemenea, pasagerii curselor anulate au dreptul la rambursarea în termen de 7 zile a întregului cost al biletului sau rerutarea, în cel mai scurt timp, către destinaţia prevăzută. În plus, pasagerii pot solicita compensaţii stabilite în regulament pentru anularea zborului, calculate în funcţie de distanţa călătoriei”, a mai precizat ANPC.
Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră, până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară. Solicitările au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Bugetarii nu vor mai avea liber în această zi, anul viitor. Care este calendarul zilelor libere din 2025
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
INTERVIU Ce s-a întâmplat după Decembrie 1989. Procuror în Dosarul Revoluției: „Acțiunile noii puteri filo-sovietice nu au avut nimic de-a face cu democrația“
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Cel mai costisitor electrocasnic. Umflă ireal factura
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
El este Sebastian, tânărul în vârstă de 23 de ani, găsit mort pe marginea drumului! Victima provenea dintr-o familie respectată din Vaslui
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
StirileBZI
Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc țigările de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
El este Vladimir, tânărul găsit fără suflare pe marginea drumului, la ieșire din Vaslui. Avea 23 de ani și provenea dintr-o familie bună. Povestea misterioasă din spatele morții
substantial.ro
Mihail Kavelaşvili devine președinte al Georgiei, succedându-i lui Salome Zurabişvili
MediaFlux
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare