În 2018, cea mai deprimantă zi va fi cea de 15 ianuarie. Cauzele ar fi multiple: lipsa banilor (cheltuielile mari de sărbători), vremea neprietenoasă, conștientizarea dorințelor neîmplinite în anul precedent. Din fericire, există și soluții pentru depășirea acestei perioade.
Formula de calcul a zilei „Blue Monday” ţine cont de mai mulţi factori: condiţiile meteo, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut după Crăciun, numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.
în prima lună din an, organismul se resimte după consumul abuziv de alcool şi de dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sînt aproape de cota de avarie din cauza cumpărăturilor făcute de Crăciun şi de Revelion. În plus, mai sînt cîteva luni bune pînă cînd lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.
Numele i-a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005, de către compania Sky Travel, în cadrul unei campanii publicitare. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotaţii negative sociale: schimbarea vremii, ghinion la bani, prima zi lucrătoare din an sau rezoluţii neîndeplinite. Psihologul Cliff Arnall a dat publicităţii la vremea respectivă o formulă matematică care reprezintă „Lunea Albastră”, W exprimă condiţiile meteorologice, d=debitul (diferenţa intre datoriile acumulate şi capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivaţional scăzut, Na=necesitatea de a acţiona, iar D exprimă salariul. Savanţii nu sînt de acord cu această teorie, notînd că a fost doar o strategie de marketing din partea Sky Travel, care avea scopul de a-i face pe oameni să-şi cumpere vacanţe cu destinaţii exotice şi însorite.