Blue Monday 2021. În fapt, această zi este un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia. Numită şi „boala secolului”, depresia afectează unu din zece români.
Potrivit unor studii realizate înainte de pandemia de coronavirus, până în 2030, depresia risca să devină principala cauză a mortalității. Între timp, odată cu apariţia pandemiei, izolarea, incertitudinea, teama au accentuat depresia. În Japonia, spre exemplu, în octombrie 2020 au murit mai mulți oameni pentru că s-au sinucis decât cei care au murit din pricina infectării cu virusul SARS COV 2, potrivit CNN. Cei mai mulţi sinucigaşi au fost femei.
Părintele conceptului de „Blue Monday” este psihologul britanic Cliff Arnall. Acesta a ajuns la concluzia că cea de-a treia zi de luni dintr-un an este cea mai deprimantă zi a anului, în 2005, în urma unui calcul matematic. El a avut în vedere mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor stabilite pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.
Potrivit acestuia, în ianuarie, organismul uman se resimte după consumul ridicat de alcool şi dulciuri din perioada sărbătorilor, rezervele financiare sunt aproape epuizate în urma achiziţionării de cadouri de sărbători şi a petrecerilor de Revelion, iar vacanţele reprezintă o amintire. Pe lângă aceste aspecte, nu beneficiem nici de prea multă lumină diurnă care să crească nivelul vitaminei D din organism.
La toate acestea, în 2021 se adaugă condițiile impuse de pandemie: izolarea, lipsa socializării, temerile, nesiguranţa.
Rezultatele studiului realizat de Arnall în 2005 au fost, ulterior, confirmate şi de alte cercetări. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar o altă cercetare a evidenţiat creşeterea numărului cererilor de divorţ depuse în instanţă.