Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie. Cum să evitaţi depresia

Pe 17 ianuarie va fi Blue Monday sau Lunea cea tristă, cea mai deprimantă zi din an, aşa că va trebui să o întâmpinaţi cu forţe sporite.
Alina Costache
16 ian. 2022, 13:19
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie. Cum să evitaţi depresia

Blue Monday 2022. Blue Monday pică în fiecare an în cea de-a treia zi de luni a lui ianuarie. Acestea fiind zise, Blue Monday 2022 pică pe data de 17 ianuarie. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați de ce trebuie să facă pentru a trece cu bine peste această zi.

Blue Monday, sau „Lunea cea tristă”, este numele dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerată de anumiți psihologi și sociologi drept cea mai deprimantă zi a anului. Anul acesta, lumea va fi lovită de valul de tristețe pe 17 ianuarie.
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an pică în 2022 pe 17 ianuarie. Ce trebuie să facă toți românii

În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.

Dar când este Blue Monday, ce înseamnă și de unde a venit? Iată tot ce trebuie să știi despre cea mai tristă zi din an. Sunt mai multe variante pentru a trece cu bine peste Blue Monday. Fie apelezi la ajutorul unui medic specialist, fie ignori complet ce se întâmplă în jurul tău. Trebuie să te concentrezi doar pe activități care îți fac plăcere, scrie thestar.uk.

Blue Monday a apărut în 2005, după ce a fost publicat un comunicat de presă de la Sky Travel. Acesta a dezvăluit o ecuație care calcula data pentru cea mai tristă zi din an. Comunicat de presă a fost semnat de Cliff Arnall, care a avut rolul de tutore la Centrul pentru Învățare Permanentă al Universității Cardiff.

Scriitorul The Guardian, Ben Goldacre, care este cunoscut pentru rubrica sa Bad Science, a spus însă că materialul de presă a fost scris în prealabil de o agenție de PR. Se mai știe că materialul redactat a fost trimis unui număr mare de cadre universitare cărora le-au oferit o sumă de bani pentru a-l semna.

Domnul Goldacre a declarat: „Știu asta pentru că am primit o avalanșă de povești din interior. Inclusiv una de la un universitar în psihologie căruia agenția de PR Porter Novelli i-a oferit bani pentru a-și pune numele în aceeași poveste a ecuației Sky Travel pe care Arnall a vândut-o”.

Horoscop special. Cum afecteaza primul Mercur retrograd 2022 zodiile. Se anunta zile grele
Blue Monday 2022. Cum s-a calculat cea mai tristă zi din an
Comunicatul de presă inițial a spus că ecuația a luat în considerare o serie de factori. Totul s-a calculat în funcție de cât de departe era următoarea zi de plată, câte ore de lumină au fost, temperaturile medii și distanța față de următoarea zi de sărbătoare.

S-a susținut că comunicatul de presă a fost creat ca o modalitate de a vinde mai multe vacanțe. Dovezile științifice din spatele acestei zilei au fost contestate. Nimic din factorii enumerați mai sus nu poate fi cuantificat. În fiecare an, Blue Monday continuă să câștige din ce în ce mai multă popularitate pe rețelele sociale. Acum e cunoscută drept cea mai tristă zi din an.

RomaniaTV.net vă prezintă şi o GALERIE FOTO a celor mai amuzante animăluţe deprimate.

Citeşte şi De ce persoanele credincioase sunt mai puţin predispuse să intre în depresie

Mulți oameni folosesc ziua pentru a reflecta asupra felului în care se simt și pentru a-și împărtăși gândurile. Unele companii o folosesc pentru a-și concentra campaniile de marketing, în special pe cele din industria fitness-ului. Se spune că sportul te poate ajuta să scapi mai repede de depresie.

Mental Health Charity Mind are o mulțime de resurse pentru cei care se confruntă cu depresie. Pe site, există informații despre simptome, terapie cognitiv-comportamentală și linii de asistență. Mind împărtășește și sfaturi despre auto-îngrijire, cum să dormi suficient și cum să rămâi activă. Află de asemenea care sunt alimentele ce îți afectează memoria și concentrarea și încearcă să le eviți.

Endorfinele – secretul bucuriei

Faptul că o dispoziție ușoară și veselă este un semn al unui nivel ridicat de serotonină, unul dintre hormonii fericirii. Există, de asemenea, hormonul bucuriei, dopamina. Se crede că este produsă de anticiparea diferitelor plăceri. În plus, endorfinele sunt cunoscute de știință. Nivelul lor crește în timpul sportului, al relațiilor amoroase, al râsului sincer și al oricăror alte activități care aduc plăcere autentică. Alimentele gustoase, în special. Toate aceste substanțe nu sunt capabile doar să îmbunătățească starea de spirit, ci și să ordone celulelor modificate patologic din organism să se autodistrugă. Se crede că serotonina poate chiar să protejeze împotriva cancerului. În plus, acest hormon ameliorează stresul, îmbunătățește somnul și pofta de mâncare. O întrebare: de unde vin hormonii fericirii? Suntem pe cale să vă spunem.

Cea mai frumoasă zi!

Cafea și un sandviș – așa vă începeți dimineața? Nu e de mirare că te plângi toată ziua. Ar fi diferit dacă ați mânca dimineața fulgi de ovăz cu fructe uscate sau orez brun și hrișcă – aceste cereale, prin creșterea nivelului de serotonină, nu numai că vă îmbunătățesc starea de spirit, dar ajută și la prevenirea insomniei. Iar infuzarea cerealelor cu lapte, o sursă de triptofan, sau cu iaurt viu cu bacterii benefice ar trebui să facă treaba.

O a doua opțiune de mic dejun sănătos este un ou fiert moale cu un sandviș ușor, unt, brânză și salată de legume. Ouăle conțin proteine ușor de digerat, acizi grași sănătoși, vitaminele B și vitamina D, precum și seleniu și mulți aminoacizi esențiali. Untul și brânza sunt bogate în triptofan. În loc de cafea, faceți un ceai de cacao sau de iasomie. Boabele de cacao sunt bogate în serotonină, iar ceaiul este un tonic excelent. Cei cărora nu le place un mic dejun consistent se pot mulțumi cu fructe – acestea favorizează, de asemenea, producția de hormoni ai bucuriei.

Serotonina poate fi găsită în alimente precum ciocolata, curmalele, bananele și înghețata. Dar dacă vă ridicați în mod regulat starea de spirit cu aceste „bunătăți”, puteți ajunge să vă îngrășați foarte mult, ceea ce nu se potrivește cu un stil de viață sănătos. Așa că iată alte modalități, mult mai puțin grase și mai sănătoase, de a vă stimula hormonii fericirii.

Supă de pește 

Înlocuiți supa de carne cu supă de pește pentru primul fel de mâncare. Alegerea perfectă ar fi somonul sau păstrăvul, campioni în acizi grași polinesaturați. Acizii omega-3 nu numai că accelerează procesele metabolice, întăresc inima și vasele de sânge, dar stimulează și zona creierului responsabilă de starea emoțională și reduc riscul de depresie. Nu uitați să adăugați cartofi în supă, deoarece aceștia ajută la producerea de serotonină.

Apropo, cartofii prăjiți își pierd proprietățile vindecătoare, dar fierți, sau mai bine coapte în sacou sau la aburi este o altă problemă. Dacă nu vă place peștele – pregătiți un borș cu usturoi. Sfecla este o sursă excelentă de acid folic, esențial pentru sistemul nervos, iar usturoiul este bogat în seleniu, un antidepresiv. În timp ce supa se gătește, mâncați câteva verdețuri: salată, spanac, ardei verde, broccoli, sparanghel, mazăre verde. Acestea sunt bogate în acid folic, esențial pentru sistemul nervos. Asezonează-ți salata cu ulei de măsline, o altă sursă bogată în acizi omega-3.

Cerealele integrale sunt bune pentru felul doi. Garnitura este gata. Acum, pentru felul principal. Ideal ar fi carnea albă de pui, curcan sau iepure gătită la aburi, bogată în triptofan, un aminoacid din care se sintetizează serotonina în organism.

Idei de mâncăruri care să îți readucă veselia:
Alimente antidepresive

Ciocolata – tonifică și revigorează.
Fulgii de ovăz – îți dau energie pentru o zi.
Turcia – normalizează somnul.
Peștele și fructele de mare – îmbunătățesc funcția cerebrală.
Mazărea îți întărește nervii.  

Floarea-Soarelui

Psihologii au clasificat utilizarea semințelor de floarea-soarelui în categoria procedurilor psihoterapeutice. Și nu este doar în compoziția produsului. Deși este excelent: semințele de floarea-soarelui – o sursă excelentă de vitaminele B și E, acizi grași polinesaturați, precum și zinc și magneziu.

În plus, potrivit oamenilor de știință, mișcările repetitive monotone care însoțesc consumul de semințe contribuie la descărcarea eficientă a psihicului, care poate fi folosită cu succes ca terapie antidepresivă. Cu toate acestea, nu uitați că semințele de floarea-soarelui sunt bogate în calorii și, dacă puneți prea multe pe ele, vă puteți îngrășa. În plus, dacă le mesteci prea des, îți poți distruge smalțul dinților.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București