Blugii sunt înveliţi de particule de dioxid de titan, care reacţionează cu lumina şi aerul neutralizând oxidul de azot, un poluant emis de maşini şi de fabrici. Produsul rezultat, care nu face rău oamenilor, iese din blugi la spălare.
Blugii ar putea ajuta la protecţia mediului, în timp ce oamenii îşi văd de viaţa de zi cu zi. Tehnologia Catalytic Clothing poate fi folosită pe aproape orice obiect vestimentar, însă blugii sunt consideraţi cei mai buni, întrucât sunt foarte des purtaţi de majoritatea oamenilor.
În spatele invenţiei se află profesorul Tony Ryan, chimist la Universitatea Sheffield şi profesorul Helen Storey, de la London College of Fashion. Storey a realizat haine pentru Madonna şi Cher, fiind renumită pentru creaţiile sale îndrăzneţe. Ea a început să fie interesată de ştiinţă din 2004 când sora sa, biolog, a început să lucreze pentru protecţia mediului, după ce l-a întâlnit pe prof. Ryan.
Procesul Catalytic Clothing a fost prezentat companiei Ecover, pentru a produce un aditiv pentru detergenţi, CatClo, ce va putea fi adăugat în detergenţii sau balsamurile de rufe normale.
În prezent se realizează teste de siguranţă asupra produsului, însă până acum nu există nicio dovadă că ar afecta pielea umană sau apa. Produsul ar putea intra pe piaţă în doi ani.