Băncile de dezvoltare pot oferi finanţare de până la 200 de miliarde de dolari pentru ţările sărace.
Potrivit preşedintelui Băncii Mondiale, Robert Zoellick, statele în dezvoltare, inclusiv cele din sud-estul Europei şi din Balcani, resimt impactul crizei din zona euro prin instabilitatea mai mare a pieţelor, cererea mai mică şi reducerea finanţării comerţului în vestul Africii.
„Am estimat că băncile regionale de dezvoltare pot oferi finanţare de peste 200 de miliarde de dolari, din care contribuţia Băncii Mondiale este de aproximativ 150 de miliarde de dolari”, a spus şeful BM, adăugând că băncile europene vând deja active pentru a strânge capital şi există riscul că restrângă creditarea, ceea ce ar afecta ţările din sud-estul Europei şi Balcani.
„Ar fi foarte util dacă liderii G20 pot da un semnal puternic după anunţul zonei euro, pentru a susţine şi a creşte încrederea”, a mai spus Zoellick.
Preşedintele BM mai crede că anunţul Greciei privind organizarea unui referendum pentru adoptarea noului program de susţinere a adăugat incertitudini în pieţe şi prevede „o debandadă” dacă răspunsul va fi în cele din urmă negativ.
Zoellick a atras atenţia că summit-ul G20 de la Cannes de pe 3-4 noiembrie trebuie să se concentreze pe planul zonei euro, pe dezvoltare şi strategii de creare de locuri de muncă şi să recunoască faptul că ţările în dezvoltare sunt principala sursă de soluţii.