Preţul gramului de aur a urcat miercuri cu peste 10 lei, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs oficial de 465,3330 lei pentru un gram de aur, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Pe plan global, metalul galben profită de de-dolarizare şi de-americanizare şi a depăşit 3.300 de dolari pe uncie, pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la un război comercial prelungit între SUA și China.
Procesul de de-dolarizare se intensifică. Achizițiile masive de aur din partea băncilor centrale și a investitorilor instituționali americani reflectă o încredere tot mai scăzută în statutul dolarului ca monedă dominantă la nivel global, potrivit analiştilor de la iBanFirst.
Anunțul momentului făcut de BNR înainte de Paște. Românii cu bani „la ciorap” trebuie să știe
Sfârșitul erei dolarului puternic, se pare o povară pentru noua administraţie de la Casa Albă, ar putea deveni realitate, însă nu în avantajul Statelor Unite. Deși dolarul rămâne dominant în comerțul internațional, creșterea accelerată a achizițiilor de aur de către băncile centrale este un semnal de alarmă.
Numai în luna ianuarie 2025 s-au cumpărat 117 tone de aur (excluzând Rezerva Federală), comparativ cu media istorică lunară de doar 17 tone. Mai îngrijorător este faptul că investitorii instituționali americani se îndreaptă spre aur fizic – în ciuda costurilor de stocare și a lichidității reduse – un indiciu clar al neîncrederii tot mai mari în viitorul dolarului.
De-dolarizarea, odinioară un scenariu îndepărtat, începe să prindă contur, generând o volatilitate accentuată pe perechea euro-dolar.
Impactul războiului comercial dintre SUA și China își spune cuvântul, astfel că îngrijorările investitorilor au propulsat aurul către un nou maxim istoric.
Aurul spot a atins 3.357,40 USD pe uncie, fiind în creștere cu aproximativ o treime de la începutul anului. Majorarea cotației la aur vine la scurt timp după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că politicile tarifare ale președintelui Donald Trump vor produce o creștere economică mai lentă, prețuri mai mari și vor accentua riscul de șomaj.
„Tarifele pe relația cu China sunt mult mai mari decât cele anunțate anterior. Acest fapt ar putea duce la încetinirea creșterii economice a SUA și concomitent, la majorarea prețurilor pentru consumatori”, a declarat Powell la Clubul Economic din Chicago, potrivit BBC.
Administrația Trump a impus taxe de 145% pe importurile chineze, în timp ce Beijingul a ripostat cu tarife de 125% pe importurile din SUA.
Investitorii au răspuns prompt la escaladarea războiului comercial dintre Statele Unite și China prin achizițiile de active sigure. Aurul este văzut ca un activ sigur pentru investitori în perioadele de incertitudine economică.
Metalul prețios a depășit 3.000 de dolari uncia pentru prima dată luna trecută, pe măsură ce tarifele americane au sporit riscurile globale la nivel de comerț.