La începutul săptămânii trecute, două bănci au împrumutat 107,6 milioane lei, prin operaţiunea repo săptămânală organizată de BNR. Aceasta a fost cea mai mică sumă acordată de banca centrală începând cu 28 iunie 2011, când instituţiile de credit au atras 9,9 milioane lei, pentru două zile, potrivit Mediafax.
Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.
Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână au crescut, apropiindu-se uşor de rata dobânzii de politică monetară, de 5,25% pe an. Dobânzile afişate luni sunt de 4,53% – 5,03% pe an, după ce vineri au fost de 4,23% – 4,73% pe an.
Începând din luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 178,3 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.
În perioada octombrie 2012 – februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie – febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.
În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.