BNR a început controlul la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu

O echipă a Băncii Naţionale a României s-a deplasat la CEC Bank pentru a cere informaţii legate de condiţiile în care Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a obţinut un credit pentru cumpărare unui teren agricol în Călăraşi, informează România TV.
Filip Stan
02 dec. 2013, 12:28
BNR a început controlul la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu

Echipa este formată din funcţionari ai Direcţiei de Supraveghere a BNR. Ei au sosit de dimineaţă la sediul CEC şi au cerut acces la documentele legate de creditul primit de Ioana Băsescu.

Totodată, echipa de control a discutat cu funcţionarii direct implicaţi în acordarea creditului, precum şi membii conducerii băncii care au aprobat creditul.

Banca Naţională a anunţat pe 28 noiembrie că va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu. Verificarea va fi finalizată până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a primit creditul pentru achiziţionarea unui teren de peste 290 de hectare în localitatea Nana din judeţul Călăraşi.

Întrebat în ce condiţii se poate demara o verificare din partea BNR pe creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, directorul Direcţiei Supravegere din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat: „controlul se poate efectua ca urmare a unei autosesizări a BNR în situaţia în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic şi banca ar avea de suferit din cauza aceasta sau ca urmare a unui solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanţelor în calitate de acţionar al băncii”. Cinteză a mai preciat, la România TV, că miercuri a primit solicitarea din partea Ministerului Finanţelor şi „probabil săptămâna viitoare va fi demarat procesul de verificare”.

„Este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificare pe riscuri impune o astfel de verificare şi probabil că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut”, a mai spus Cinteză.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat pe 29 noiembrie că nu există nici o problemă în contractul prin care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, s-a împrumutat de la CEC. Recent, fiica preşedintelui a cumpărat un teren de 290 de hectare, cu un credit luat de la CEC.

„Eu am văzut acest contract, după ce Ioana Băsescu l-a făcut public. L-am citit, nu l-am analizat. Dar pot fi multe lucruri care să nu fie în regulă. De aceea, BNR a luat decizia de a înfiinţa o comisie care să facă o anchetă de conformitate la CEC. Ancheta urmăreşte să nu apară un risc de vulnerabilitate. Dar urmăreşte şi alt risc, să vedem în ce măsură acest contract e în conformitate cu normele legale şi în ce măsură nu există un risc reputaţional pentru bancă”, a declarat consilierul BNR.

Iar el a dat asigurări că această investigaţie va fi una corectă, punându-şi chiar reputaţia în joc pentru acest fapt. Mai mult, a vorbit şi despre eventuala sancţiune care ar putea apărea, în cazul în care creditul a fost acordat fără să fie respectate normele bancare. Iar sancţiunea ar fi provizionarea creditului de către CEC.

„Vreau să vă spun, îmi pun în joc riscul reputaţional pentru asta: inspecţia nu e grevată de nici o relaţie personală. Asigur opinia publică că această inspecţie va scoate la suprafaţă tot ce este acolo. Dacă există ceva acolo. Sancţiunea este una singură pentru că e vorba de un contract comercial. Să provizioneze acest credit, adică ar obliga CEC-ul să scoată din circuitul tranzacţional 1 milion de euro, să-l pună deoparte, pentru a garanta acest credit cu milionul CEC-ului. Iar dacă ar fi un incident de neplată, o întârziere, se iau bani din acel milion”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: decizie luată pe fondul presiunilor și sondajelor nefavorabile
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!