Mugur Isărescu a anunţat, joi, că noua prognoză privind inflaţia este cu 0,3 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea din luna februarie.
„Probabil în septembrie ne îndreptăm spre intervalul ţintit, iar la final de an suntem binişor în intervalul ţintit. Sfârşitul de an, conform prognozei actuale, ne va prinde la 3,2%, faţă de 3,5% în prognoza anterioară. Datele introduse în modelul macroeconomic operează şi cu o schimbare pentru finele lui 2014, în loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a menţionat că nu sunt informaţii că se vor face modificări în calendarul de ajustare a preţurilor administrate.
„Am luat în calcul îmbunătăţiri la două grupe mari de produse: la combustibili, faţă de 0,4% avem doar 0,1%, şi la volatile, unde vom avea o contribuţie negativă. O uşoară contribuţie în creştere la tutun şi băuturi alcoolice, unde s-au refăcut calculele privind impactul accizelor”, a completat Isărescu.
Potrivit lui Mugur Isărescu creşterea economică ar putea fi mai bună decât s-a estimat iniţial, dacă 2013 va fi un an agricol bun. În prezent, BNR prognozează o creştere economică de 1,5-1,6%.
„Am păstrat prognoza de 1,5-1,6% pentru creştere economică. Modelul nostru ţinteşte inflaţia, nu creşterea economică (…) Cu un an agricol bun cred că vom avea o creştere economică mai mare de 1,6%„, a spus Isărescu.
Legat de fluctuaţiile de curs valutar, Isărescu a precizat că banca centrală consideră tolerabil un interval de variaţie de 5-6% şi a admis că principala preocupare privind evoluţia monedei o reprezintă intenţia de a nu descuraja exporturile.
„Cândva, spuneam ca BNR nici nu bagă în seamă o mişcare de curs de până la 5%. Categoric, exageram! Băgăm în seama 4-5% (…) Cred că un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zonă în care cursul trebuie să-şi facă datoria. Descurajează operaţiunile speculative în anumite limite. Cu condiţia ca marjele să nu fie cunoscute. Este un apetit extraordinar să se speculeze pe marje”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a menţionat că indiferent de evoluţiile fluxurilor de capital, grija BNR este de a nu afecta performanţa exporturilor, mai ales că nu este clar dacă excedentul de cont curent din primele două luni reprezintă un fenomen de durată.
„Eu spun că 5-6% este tolerabil. Nu vă spun marjele şi nici nivelul central, că nu le ştiu (zâmbind – n.r.), dar în mod sigur vă spun că nu vrem să descurajăm exporturile. Iar această instituţie se uită la multitudinea de factori prin care să reducem inflaţia”, a completat Isărescu.
Oficialul băncii centrale afirmă că există fundament pentru apreciere tocmai în surplusul înregistrat pe contul curent al balanţei de plăţi.
„Contul curent s-a îmbunătăţit peste aşteptările noastre, şi trebuie văzut dacă este de durată. Această ţară trebuie să se ancoreze într-un ciclu ceva mai îndelungat”, a conchis Isărescu.