BNR, anunț de ultimă oră pentru românii care au credite. Analiștii BNR spun că IRCC ar putea depăși ROBOR, vechiul indice, pe baza căruia se calculează dobânzile la creditele mai vechi de aprilie 2019, care miercuri a scăzut la 6,95%.
IRCC este în acest moment, 5,71%, față de 4,06% în decembrie anul trecut. Cu toate acestea, după maximul atins în luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este în scădere. Acesta a ajuns în prezent la 6,95% pe an, iar acest lucru înseamnă că în următoarea perioadă ratele românilor care au credite în lei vor fi mai mici.
Din păcate, reprezentanții BNR, nu au vești bune pentru românii care au rate calculate în funcție de IRCC, pentru că noul indice va atinge vârful în luna aprilie.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, estimează că următorul nivel al IRCC va fi de puțin peste 6% și spune că ratele la credite nu vor scădea prea curând.
„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat Dan Suciu la Europa FM.
Cel puțin 18.000 de români au cerut și au obținut în ultimul an, de la bănci înlocuirea ROBOR cu IRCC în calculul ratelor.
Dacă pe perioada pandemiei de Covid autorităţile au încercat să vină în ajutorul românilor vulnerabili din acest punct de vedere, prin măsuri temporare, precum amânarea, în acest moment oamenii trebuie să găsească soluţii pentru a-şi plăti ratele.
Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR, nu a avut răspunsuri concrete în ce-i priveşte pe românii care s-au trezit cu rate chiar dublate în ultimul an, limitându-se la a declara că este o perioadă grea şi astfel tinerii care se gândesc să apeleze la un credit imobiliar ar trebui să amâne această decizie şi să rămână, momentan, în chirie.
„Să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani”, este părerea specialistului.
Întrebat de situaţia celor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR a răspuns tranşant.
„Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău”, a declarat Eugen Rădulescu.
Mai mult, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu îşi mai pot plăti ratele să nu vrea, de fapt, să mai suporte cheltuielile. Şi aminteşte de măsura dării în plată.
„În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut”, a mai spus acesta.
Citește și Se schimbă banii, verificaţi portofelele. Este informaţie oficială de la BNR