Situația prezentată de BNR reflectă o gestionare economică deficitară și o serie de măsuri politice care au amplificat dezechilibrele financiare ale țării. Astfel, balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 29,4 miliarde euro, în creştere cu 3,8 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent de 10,4 miliarde euro, mai mic cu 1,7 miliarde euro.
Citeşte şi: Documentul obligatoriu pentru românii care călătoresc în 2025. Unde se depun cererile şi cât costă
Sectorul IT&C a rămas lider, generând un excedent de 5,5 miliarde de euro, similar cu anul anterior, iar transporturile au adus un surplus de 4,3 miliarde de euro. În schimb, deficitul din turism a crescut semnificativ, atingând 4,1 miliarde de euro. În ceea ce priveşte balanța veniturilor primare, deficitul a crescut cu 1,05 miliarde de euro, ajungând la 8,6 miliarde de euro, iar legat de balanța veniturilor secundare, excedentul s-a majorat cu 115 milioane de euro, totalizând 1,3 miliarde de euro.
Un alt semnal de alarmă îl reprezintă scăderea investițiilor străine directe. În perioada analizată, acestea au însumat 5,85 miliarde de euro, în scădere față de 6,61 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2023.
Citeşte şi: „Ciocolata Dubai” trebuie să fie produsă în Dubai. Decizie istorică a instanţei
Conform specialiştilot, creșterea deficitului reflectă o combinație de factori interni și externi, inclusiv gestionarea deficitară a resurselor publice, prin politici economice care nu au reușit să stabilizeze economia, importurile ridicate, care au dezechilibrat balanța comercială, şi scăderea investițiilor, care pune presiune pe finanțarea economiei.