BNR arată cât câştigă guvernatorii altor bănci centrale din UE. Ce salariu au guvernatorii băncilor din Ungaria şi Cehia

Banca Națională a României (BNR) a realizat un documentar cu privire la veniturile încasate de membrii conducerilor băncilor centrale din Uniunea Europeană, pe baza datelor disponibile pe paginile de internet ale instituțiilor respective, din care reiese că unele bănci publică astfel de informații, iar altele nu, potrivit unei opinii postată de directorul adjunct al Direcției relații internaționale din BNR, Bogdan Mihai.
Filip Stan
18 aug. 2016, 12:32
BNR arată cât câştigă guvernatorii altor bănci centrale din UE. Ce salariu au guvernatorii băncilor din Ungaria şi Cehia

Potrivit documentarului, în 2015, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a încasat un salariu de bază de 385.860 euro (32.155 euro lunar—n.r.). În plus, acesta beneficiază în mod gratuit de o reședință oficială aflată în proprietatea BCE.

Totodată, membrii Comitetului Executiv și membrii cu normă întreagă ai Consiliului de Supraveghere angajați de BCE primesc, pe lângă salariul anual de bază, alocații suplimentare pentru reședință și reprezentare. La acestea se adaugă și alte sume cu titlul de alocații sau asigurări de sănătate, mai reiese din documentarul citat.

Citeşte şi:  Mugur Isărescu rupe tăcerea: cât câştigă pe lună ca guvernator al BNR

La Banca Angliei, în anul financiar 2014 — 2015, venitul total al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de bază, alocația pentru locuință și contribuția pentru asigurări și servicii medicale și cea de pensie, transmite Agerpres.

În Belgia, guvernatorul băncii centrale a câștigat, anul trecut, 478.559 euro (aproape 40.000 de euro lunar), la care se adaugă un plan de pensii suplimentar față de cel standard la nivel național.

Șeful Băncii Olandei a ajuns, în 2015, la un venit anual brut de 421.145 euro (aproximativ 35.000 de euro lunar), format din salariul anual, inclusiv prima de vacanță și al 13-lea salariu, și contribuții la asigurări de sănătate și pensie.

Remunerația încasată de guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei a fost, anul trecut, în sumă de 436.356 euro (36.000 de euro pe lună) și a provenit din salariul de bază, remunerația specială și o alocație pentru diferite cheltuieli.

La Banca Spaniei, salariul anual al Guvernatorului a fost, în 2015, de 174.734 euro (14.500 de euro lunar), la care s-au adăugat alte alocații suplimentare, pentru care nu sunt disponibile informații publice.

În Ungaria, guvernatorul băncii centrale beneficiază de un salariu lunar de cinci milioane de forinți, aproximativ 16.116 euro. Însă, acesta mai are și alte avantaje pentru care nu sunt disponibile informații publice.

Banca Națională a Cehiei și-a plătit guvernatorul cu 190.391 euro în 2015 (peste 15.800 de euro lunar), sumă provenită din salariul de bază, prima de vacanță, bonusuri de performanță, bonusuri pentru lucrul în zilele nelucrătoare.

Pe de altă parte, în spațiul comunitar există și bănci centrale care nu publică veniturile membrilor de conducere, sau le publică doar valoarea totală a remunerațiilor încasate de aceștia la un loc.

Dintre acestea din urmă face parte Banca Franței, care are 11 membrii în Consiliul General și 15 membrii în Comitetul Executiv. Instituția publică doar valoarea agregată a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro în 2015. În plus, se menționează că guvernatorul primește un salariu echivalent cu cel al vicepreședintelui Consiliului de Stat, însă nici salariul acestuia nu este public.

Și Banca Centrală a Luxemburgului publică în formă agregată veniturile celor 3 membri ai conducerii executive, care în 2015 au însumat 736.878 euro.

În schimb, Banca Națională a Poloniei și Banca Greciei nu publică deloc informații referitoare la veniturile conducerii băncii.

Reprezentantul BNR menționează, însă, că o simplă comparație între veniturile prezentate este irelevantă, dată fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum și a regimului fiscal diferit de la un stat la altul.

„În plus, aria de competențe, precum și sistemul de administrare a băncilor centrale variază substanțial, astfel încât responsabilitățile structurilor de conducere ale acestora nu sunt similare. Spre exemplu, în unele cazuri, băncile centrale nu au atribuții legate de supravegherea prudențială a sectorului bancar, în alte cazuri responsabilitatea pentru procesul decizional se împarte între conducerea executivă și Consiliul de supraveghere”, mai arată Bogdan Mihai.

Potrivit autorului, informațiile au fost preluate de pe website-urile băncilor centrale, iar transformarea din moneda națională în euro, acolo unde a fost cazul, s-a realizat la cursul publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 11 august 2016.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat, la începutul acestei luni, că și instituția pe care o reprezintă va publica veniturile membrilor Consiliului de Administrație. În plus, el a spus că, în prezent, obține un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrală.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii