BNR, avertisment de ultimă oră pentru toţi românii. Creșterea neașteptată a consumului ridică semne de întrebare legate de inflație și de rata dobânzilor. În contextul în care BNR și-a exprimat deja preocupările privind presiunile inflaționiste, această evoluție ar putea determina Banca Centrală să adopte o abordare mai precaută în privința relaxării politicii monetare.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu salariul minim după alegeri. Dispute în coaliţie, ce vrea PSD şi de ce se opune PNL
„Este o scădere, de data asta importantă. Este cel mai mic nivel al inflației anuale pe care îl avem de mai bine de doi ani. Asta înseamnă că este loc de scădere de dobândă. Așteptăm o analiză să vedem momentul potrivit. Haideți să vedem toate datele cum evoluează și luna aceasta pentru că este o lună cu un consum mai mare, cu o dinamică a prețurilor mai mare pentru că vin sărbătorile Pascale și știți ce se întâmplă înainte de Paște”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt BNR.
Citeşte şi: Metoda prin care băncile românești obțin două milioane de euro din dobânzi. Cum este afectată economia
Pe de altă parte, în luna martie, piața interbancară a înregistrat un excedent semnificativ de lichiditate, atingând aproape 45 miliarde de lei în medie zilnică. Această tendință a continuat să se manifeste și în luna precedentă, februarie, când excedentul a fost de aproximativ 47 miliarde de lei pe zi. În ianuarie, excedentul a atins un nivel record, de aproape 61 miliarde de lei pe zi, cel mai mare nivel de la 2012 încoace.