BNR, cel mai dur avertisment pentru români: „Suntem efectiv la fundul sacului, avem un deficit bugetar de ţară în război”

Eugen Rădulescu, de la BNR, anunţă că măsurile care s-au luat până acum sunt numai atingerea ușoară a problemei.
Filip Stan
23 ian. 2025, 17:27
BNR, cel mai dur avertisment pentru români:
BNR menține dobânda cheie la 7%

Eugen Rădulescu, unul dintre consilierii guvernatorului BNR, a explicat joi, cât de gravă este situația bugetului României. Suntem efectiv la fundul sacului, a afirmat acesta. Rădulescu a explicat și ce înseamnă 8,6% deficit bugetar, cât a avut România pe anul trecut.

„Avem o situație extrem de severă a bugetului pentru că, cel puțin în ultimii 5 – 7 ani, a existat un avânt în a cheltui banul public, la un moment dat chiar o încercare de a explica teoretic ceea ce nu poate fi explicat, anume că dacă cheltuim mai mulți bani de la buget va crește PIB-ul, ceea ce e un nonsens.

Anunț important din partea BNR. Prețul aurului a atins un nou maxim istoric

Asta evident că nu s-a întâmplat și acum am ajuns la fudul sacului, iar fundul sacului e mai la fund decât credeam la un moment dat, ca să zic așa, pentru că vorbim nu doar despre faptul că deficitul a ajuns la un nivel de țară în război. 8,6% deficit într-un an de pace, fără niciun eveniment extraordinar, e dincolo de cât poate fi considerat cât de cât acceptabil.

Oamenii obișnuiți pot să nu perceapă aceste cifre cu foarte multă exactitate. Asta înseamnă că în familia noastră, România, avem 100 de lei venit lunar și cheltuim 130 de lei în fiecare lună. Asta înseamnă 8,6% deficit bugetar. Evident că această situație nu poate să continue la nesfârșit, iar acum chiar suntem la fundul sacului”, a declarat Eugen Rădulescu, pentru B1 TV.

Acesta a vorbit apoi și despre cheltuielile în creștere ale statului român: „Se acumulează sumele, adică există sume care vor crește inexorabil. Avem întâi și întâi creșterea cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, apoi avem un al doilea rând de cheltuieli – cele pentru Apărare. Nu ne putem juca cu chestia asta când vedeți ce se întâmplă în imediata noastră vecinătate. În al treilea rând, ați vorbit și dvs despre pensii speciale. Anul trecut pensiile au crescut cu 40%. A fost o creștere cu totul excepțională, a fost acordată cu gânduri strict electorale. Să nu ne îmbătăm cu apă rece cu chestia asta, adică ”noi vă dăm pensii, voi ne votați”.

Un expert BNR anunţă vremuri grele pentru români. „Modelul bazat pe forţă de muncă ieftină îşi atinge limitele”

Eugen Rădulescu a mai afirmat că măsurile luate până acum de guvernanți nici vorbă să rezolve problema deficitului: „Marea problemă e că toate cheltuielile la care m-am referit vor continua să crească, inclusiv cheltuielile cu pensiile. Indexarea din ianuarie ar fi însemnat o cheltuială suplimentară de 1,1% din PIB, în condițiile în care avem deja peste 8,6% deficit. Nu se poate duce o asemenea cheltuială. Problema pe care o văd mult mai serioasă este că măsurile care s-au adoptat până acum sunt numai atingerea ușoară a problemei și vedeți ce discuții formidabile sunt”.

Cristian Popa, BNR: România riscă stagnarea economică, dacă nu prioritizează inovația și reformele

Cristian Popa a vorbit despre riscul ca România să intre într-o perioadă de stagnare economică şi pierdere a competitivităţii, dacă se va continua cu un model economic nesustenabil. Atenție! Aceasta este opinia sa personală și nu reflectă poziția oficială a Băncii Naționale a României (BNR).România se află într-un moment critic al procesului de convergență. Există riscul stagnării economice dacă modelul de creștere economică va continua să fie bazat în mare parte pe consum și îndatorare, fără investiții în tehnologie, reforme și inovație. Deși până acum nivelul datoriei publice raportat la PIB a fost relativ scăzut, ritmul de creștere al acesteia trebuie monitorizat cu mare atenție.

Potrivit lui, o gestionare prudentă a datoriei este esențială pentru a evita vulnerabilități similare celor din țările din Sudul Europei. Consolidarea fiscală este absolut necesară. România a progresat semnificativ, crescând de la 25% la 75% din media Uniunii Europene (UE), datorită reformelor structurale, capitalului și utilizării eficiente a resurselor. Totuși, pentru a avansa mai departe, țara trebuie să accelereze inovația, să liberalizeze economia și să încurajeze acumularea de capital. „Ne aflăm într-o etapă critică a procesului de convergenţă. Dacă vom urma un model economic nesustenabil, caracterizat de creştere bazată predominant pe consum şi îndatorare, fără investiţii în tehnologie, reforme şi inovaţie, riscăm să intrăm într-o perioadă de stagnare economică şi pierdere a competitivităţii. Până acum, ţara noastră a beneficiat de un nivel relativ scăzut al datoriei publice raportat la PIB, însă dinamica nivelului îndatorării necesită o atenţie sporită. Creşterea datoriei trebuie gestionată cu prudenţă, pentru a evita acumularea unor vulnerabilităţi similare celor din Sudul Europei. Astfel, consolidarea fiscală este imperios necesară. De la 25% la 75% din media UE, progresul a fost impulsionat de reforme structurale, capital şi eficientizarea utilizării resurselor existente. Însă, pentru a face pasul următor, România trebuie să accelereze ritmul inovării, să liberalizeze economia şi să susţină acumularea de capital.”

Dacă în anul 2000 PIB-ul pe cap de locuitor al României era la doar 26% din media UE (ajustat la paritatea puterii de cumpărare), în 2023 ajunsese la 80%, conform datelor Eurostat.

Practic, România a reușit să reducă decalajul față de media europeană cu aproximativ două puncte procentuale pe an. Acest progres s-a bazat pe accesul la piața unică europeană, pe investiții străine directe, pe îmbunătățirea instituțiilor și pe utilizarea mai eficientă a forței de muncă bine pregătite, dar anterior insuficient valorificate.

Totuși, pe măsură ce România se apropie de media UE, ritmul convergenței încetinește, la fel cum ultima etapă a procesului de reducere a inflației este întotdeauna cea mai dificilă. Modelul economic bazat pe forță de muncă ieftină nu mai este sustenabil. Creșterea economică trebuie să vină din productivitate, nu din costuri reduse deoarece salariile au crescut, populația este în scădere din cauza demografiei nefavorabile. Prețurile mari la energie pun presiune pe competitivitate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Lucrarea nu necesită autorizație. Vecinii n-au ce să-ți facă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții Citeşte întreaga ştire: Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat