Raportul BNR asupra Stabilității Financiare arată că „România a înregistrat unul dintre cele mai mari ritmuri de convergenţă faţă de economia Zonei Euro” în anii recenți. Astfel, țara noastră a ajuns la 54% din media UE în ceea ce privește PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Creșterea este de +3% față de perioada dinaintea Guvernării Ponta (2011).
Totodată, BNR a confirmat creșterea de bunăstare pentru români în perioada 2012-2014. Raportul BNR publicat astăzi arată că avuția netă a populației a crescut constant începând cu 2012, pe fondul majorării activelor financiare şi imobiliare (2,5%), cât şi al reducerii datoriilor (2,8%).
România a plătit duminică o datorie de 4,7 milioane de euro către UE
Iar în privința datoriei externe a României, aceasta a continuat să se diminueze în perioada decembrie 2013 – iunie 2015 și a atins un nivel de 91 miliarde euro, potrivit raportului BNR.
Premierul Victor Ponta a preluat informația pe pagina lui de Facebook și a menționat că „datoria externă a sectorului public şi a autorităților monetare s-a diminuat cu 7% ca urmare a plăţii unei părţi importante a împrumutului către FMI, conform acordului de finanţare a României cu organismele internaţionale.Totodată, datoria externă privată s-a diminuat cu 4% în intervalul decembrie 2013 – iunie 2015.”
Potrivit estimărilor experților în economie, România are nevoie în viitor de atingerea unui ritm de creștere economică anuală de 4-5% pentru a reduce mai rapid decalajele economice și sociale fața de media UE. Un pas important în această direcție îl reprezintă implementarea prevederilor noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2016.