BNR: Creditele neperformante şi cele în restructurare sunt la un nivel deficitar

Rata creditelor neperformante și cea a creditelor aflate în restructurare sunt, încă, la un nivel 'deficitar', însă în ultimul trimestru al anului trecut au scăzut cu 2,1%, respectiv 1,1%, iar acest inconvenient este compensat de gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, aflat cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%), reiese dintr-o analiză a Băncii Naționale a României.
Iulian Tudor
07 mart. 2016, 12:33
BNR: Creditele neperformante şi cele în restructurare sunt la un nivel deficitar

‘Datele din tabloul de risc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudență, atât la septembrie 2015 cât și la decembrie 2015, performanța fiind superioară mediei europene care se încadrează la ‘intermediar’ cu aproape toți indicatorii. Excepție fac rata creditelor neperformante și cea a creditelor cu măsuri de restructurare care, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE ca fiind deficitară, sunt în declin semnificativ între cele două date de referință menționate (cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante și cu 1,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor cu măsuri de restructurare). Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%)’, se arată în analiza BNR, realizată pe baza standardelor Autorității Bancare Europene (ABE). 

BNR: Numărul restanţierilor la Biroul de Credit a crescut la peste 700 de mii de persoane, în ianuarie

În plus, datele analizei arată o îmbunătățire a indicatorilor de profitabilitate, cu ROE în creștere cu 5,6 puncte procentuale în decembrie 2015 (13,2%) față de septembrie același an (7,6%), valoarea acestuia ajungând să fie dublă față de media UE (6,4% la septembrie 2015) și în cel mai bun interval de prudență.

‘Structura bilanțieră este echilibrată și respectă cele mai bune standarde atât în ceea ce privește raportul dintre credite și depozite, cât și cel dintre total datorii și capitaluri proprii. Indicatorii de solvabilitate, deși ușor ajustați spre finele anului 2015, își păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudență’, se mai arată în documentul citat.

BNR a realizat această analiză a sistemului bancar național în baza informațiilor raportate de bănci la nivel individual, dar pe baza metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE), care, la rândul său, publică trimestrial astfel de radiografii ale sistemului bancar la nivel european.

Ultimul tablou de bord al riscului a fost publicat de ABE în data de 23 februarie 2016 și se referă la evoluțiile din domeniul bancar european în trimestrul III al anului 2015. Indicatorii sunt grupați pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate și structura bilanțului. Fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudență, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcție de intervalul valoric căruia îi aparține.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni