BNR dezvăluie adevărul despre aurul României la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

BNR intervine în scandalul momentului, legat de declarațiile analistului economic apropiat AUR. Aceștia clarifică detaliile privind custodia aurului și vorbesc despre zvonurile recente despre utilizarea rezervelor de stat.
Alina Costache
10 sept. 2024, 19:23
BNR dezvăluie adevărul despre aurul României la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

Banca Națională a României (BNR) a oferit marți clarificări importante referitoare la rezerva de aur a României, păstrată la Banca Angliei, în urma unor afirmații eronate făcute de analistul economic Nicolae Țăran într-un interviu acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău. BNR respinge acuzațiile legate de custodia aurului și costurile asociate cu depozitarea acestuia.

Citește și : Condiţia impusă de Rusia pentru a lua parte la discuţii pentru pace cu Ucraina. „Nu vor exista negocieri”

Ce spun oficialii BNR

„Nicolae Țăran, în interviul acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău, face o serie de afirmații greșite legate de rezerva de aur a României, aflată în contul deținut de Banca Națională a României la Banca Angliei. Domnul prof. dr. Țăran consideră în mod eronat că, odată cu acceptarea ținerii în custodie a aurului la Londra, BNR a oferit Băncii Angliei (BOE) dreptul de a-l introduce în propriile active și în consecință nu mai poate utiliza această rezervă în interesul propriu. Afirmația este complet falsă”, transmite BNR.

Conform oficialilor BNR, „Banca Națională a României este titularul contului de la Banca Angliei (BOE) unde sunt depozitate aproximativ 60 de tone din rezerva de aur a României. Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului”.

„Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucțiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat sub nicio formă de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR comunică lunar evoluția stocului de aur și valoarea la zi a rezervei totale, care se menține din anul 2007 la 103,6 tone de aur (61,2 tone în străinătate și 42,4 tone în țară)” adaugă instituția.

Citește și : EXCLUSIV George Simion aruncă bomba! Gigi Becali revine în politică și va candida din partea AUR: „Noi nu o să-l băgăm la închisoare, cum au făcut-o cei care au condus România până acum”

Situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur din contul de la Banca Angliei, sunt supuse auditurilor efectuate de o firmă de audit internațional, conform standardelor internaționale recunoscute.

Aceste verificări permit BNR să își îndeplinească atribuțiile legale, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și al convertibilității leului, facilitând astfel plățile internaționale publice și private ale României. Orice altă interpretare legată de acest cont este complet greșită, subliniază instituția.

„Mai mult, inclusiv pe site-ul Bank of England (BOE) se menționează ferm că ”Aurul pe care îl păstrăm în contul clienților noștri nu apare în bilanțul nostru” (https://www.bankofengland.co.uk/gold).”

BNR mai adaugă că „dl. prof. dr. Țăran exagerează costurile operaționale de administrare ale contului, ele fiind de aproape patru ori mai mici decât cele menționate în interviu.”

În raportul din 2023 privind rezerva de aur a României se arată faptul că taxele de stocare pentru cantitatea de aur aflată în depozitul extern sunt de 436.000 de lei pe an.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Produsul ieftin care îți face baia să strălucească de curățenie. Se găsește în orice supermarket și e simplu de folosit
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Propunere-șoc. Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta!
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Charles e cu nervii la pământ. A făcut o criză
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Trădare pentru Antena 1. O altă vedetă părăsește trustul și se alătură PRO TV: ”Șoc. E oficial”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Inerția trecutului: românii păstrează în vocabular sutele de mii, chiar și după 20 de ani de la denominare
MediaFlux
ROMÂNIA se pregătește să DOBOARE DRONELE RUSEȘTI! Decizie în PARLAMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...