BNR estimează o creştere economică între 4% şi 5% pentru 2017

Banca Națională a României prognozează pentru acest an o creștere economică între 4% și 5%, dar aceasta este legată de modelul macroeconomic al instituției, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.
Filip Stan
09 feb. 2017, 11:31
BNR estimează o creştere economică între 4% şi 5% pentru 2017

„Prognoza din modelul nostru este confidențială, nu o spunem, dar este undeva între 4 și 5%. Nu are relevanță cu construcția bugetară, nu le puneți în contrapartidă, ca să ne mai creăm o problemă în societate! Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. (…) Și noi am greșit cu prognoza de inflație de un an și jumătate, în sensul că inflația a fost mult mai mică. Nu cred că sunt foarte mulți analiști încrezători în prognozele noastre când greșești. Așa sunt prognozele. Lucrăm în economie de piață și avem foarte mulți factori”, a spus Isărescu.

Construcția proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creștere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB și o inflație medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018 — 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Comisia Națională de Prognoză a revizuit în sus prognoza de creștere a economiei până în 2020, acești indicatori stând la baza construirii proiectului de buget pentru 2017. Astfel, pentru 2017, estimarea de creștere a fost revizuită de la 4,3% în Prognoza de toamnă la 5,2% în cea actuală.

La rândul său, Banca Mondială a previzionat, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, că economia României va crește cu 3,7% în 2017.

De asemenea, cifrele incluse în ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamnă pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa.

Și estimările Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) indică pentru economia românească un ritm de creștere 3,7% în 2017, România urmând să înregistreze cel mai ridicat ritm de creștere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la începutul lunii noiembrie 2016.

În plus, Comisia Europeană estimează pentru 2017 un avans de 3,9%, conform previziunilor economice de toamnă publicate la începutul lui noiembrie.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'