‘Tehnologia de bitcoin se suprapune, practic, cu moneda virtuală. Noi, ca bancă centrală, nu credem foarte mult în bitcoin, pentru că nu e ceva palpabil. Personal, văd o suprapunere între tehnologia Blockchain și moneda virtuală în sine. Alții spun că e bine să luăm tehnologia și o utilizăm la ce? Banca Centrală Europeană are și ea rețineri, în sensul în care a spus ‘Ok, dar împingeți-o puțin către partea de autorități care se ocupă cu combaterea spălării banilor în combaterea finanțării terorismului’. Adică, mesajul e: ‘Lăsați băncile centrale să meargă pe modelele pe care le cunosc și pe care le pot controla permanent’. În momentul de față, nu avem vreo inițiativă la nivelul băncii centrale de a adopta aceste tehnologii, pentru că nu le digerăm foarte bine. O să vedem, mai așteptăm. Discuții se poartă pe această temă’, a spus Avram, într-o conferință de specialitate.
Recent, specialiștii de la Cisco au susținut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani.
Tehnologia Blockchain a început să fie însușită de anumite instituții bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo & Co au anunțat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operațiuni de comerț internațional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Rezervei Federale „recunoaște potențialul tehnologiei Blockchain pentru a transforma modul în care participanții de pe piață transferă, stochează și mențin datele cu privire la activele digitale”, iar guvernatorul instituției, Lael Brainard, afirma că „aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluție din ultimii ani pentru sectorul bancar”.
În cursul anului trecut, băncile centrale din Marea Britanie și Canada s-au alăturat instituției similare din Singapore anunțând că studiază o posibilă utilizare a tehnologiei Blockchain, dar au subliniat că o versiune digitală a monedelor naționale este o chestiune pe termen lung. În acest sens, Banca Angliei a dezvoltat o versiune a tehnologiei Blockchain care va fi utilizată în următoarea sa generație de echipamente de decontare.
La ora actuală, un consorțiu denumit R3, care reunește peste 70 dintre cele mai mari bănci internaționale, încearcă să promoveze utilizarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar. Unul dintre avantajele tehnologiei este că elimină oamenii din procesul de tranzacționare, iar avantajul este deosebit de atractiv pentru comerțul internațional care, în mod normal, implică o succesiune de plăți executate în fusuri orare diferite.
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.
Provocările și oportunitățile pe care le implică era digitală din domeniul financiar reprezintă tema conferinței de specialitate ‘Digital Banking & Insurance’ ce se desfășoară, joi, la București, eveniment la care participă reprezentanți ai sistemului bancar, precum și ai asociațiilor de profil din România.
Citeşte şi Bitcoin creşte în faţa dolarului american ca urmare a votului pro-Trump