BNR: Nu credem foarte mult în bitcoin pentru că nu e ceva palpabil. Nu digerăm foarte bine tehnologia Blockchain

Banca Națională a României (BNR) nu crede foarte mult în bitcoin și nu avem vreo inițiativă pentru a adopta tehnologia Blockchain, pentru că nu o digerăm foarte bine, a declarat, joi, Ruxandra Avram, șef compartiment Reglementare și Monitorizare a Sistemelor de Plăți și Sistemelor de Decontare din Banca Națională a României (BNR).
Alina Costache
23 feb. 2017, 11:04
BNR: Nu credem foarte mult în bitcoin pentru că nu e ceva palpabil. Nu digerăm foarte bine tehnologia Blockchain

‘Tehnologia de bitcoin se suprapune, practic, cu moneda virtuală. Noi, ca bancă centrală, nu credem foarte mult în bitcoin, pentru că nu e ceva palpabil. Personal, văd o suprapunere între tehnologia Blockchain și moneda virtuală în sine. Alții spun că e bine să luăm tehnologia și o utilizăm la ce? Banca Centrală Europeană are și ea rețineri, în sensul în care a spus ‘Ok, dar împingeți-o puțin către partea de autorități care se ocupă cu combaterea spălării banilor în combaterea finanțării terorismului’. Adică, mesajul e: ‘Lăsați băncile centrale să meargă pe modelele pe care le cunosc și pe care le pot controla permanent’. În momentul de față, nu avem vreo inițiativă la nivelul băncii centrale de a adopta aceste tehnologii, pentru că nu le digerăm foarte bine. O să vedem, mai așteptăm. Discuții se poartă pe această temă’, a spus Avram, într-o conferință de specialitate.

Recent, specialiștii de la Cisco au susținut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani.

Tehnologia Blockchain a început să fie însușită de anumite instituții bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo & Co au anunțat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operațiuni de comerț internațional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Rezervei Federale „recunoaște potențialul tehnologiei Blockchain pentru a transforma modul în care participanții de pe piață transferă, stochează și mențin datele cu privire la activele digitale”, iar guvernatorul instituției, Lael Brainard, afirma că „aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluție din ultimii ani pentru sectorul bancar”.

În cursul anului trecut, băncile centrale din Marea Britanie și Canada s-au alăturat instituției similare din Singapore anunțând că studiază o posibilă utilizare a tehnologiei Blockchain, dar au subliniat că o versiune digitală a monedelor naționale este o chestiune pe termen lung. În acest sens, Banca Angliei a dezvoltat o versiune a tehnologiei Blockchain care va fi utilizată în următoarea sa generație de echipamente de decontare.

La ora actuală, un consorțiu denumit R3, care reunește peste 70 dintre cele mai mari bănci internaționale, încearcă să promoveze utilizarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar. Unul dintre avantajele tehnologiei este că elimină oamenii din procesul de tranzacționare, iar avantajul este deosebit de atractiv pentru comerțul internațional care, în mod normal, implică o succesiune de plăți executate în fusuri orare diferite.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.

Provocările și oportunitățile pe care le implică era digitală din domeniul financiar reprezintă tema conferinței de specialitate ‘Digital Banking & Insurance’ ce se desfășoară, joi, la București, eveniment la care participă reprezentanți ai sistemului bancar, precum și ai asociațiilor de profil din România.

Citeşte şi Bitcoin creşte în faţa dolarului american ca urmare a votului pro-Trump

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!