BNR, schimbare neașteptată în 2025. Va prelua controlul asupra pieței cripto din România

Ministerul Finanțelor a propus o modificare semnificativă a legislației privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, printr-un proiect de lege ce transpune în legislația națională cerințele europene recente. Această reglementare vine ca răspuns la cerințele din Regulamentul (UE) 2023/1114 și include modificări esențiale în ceea ce privește criptoactivele.
Irina Dumitrescu
13 feb. 2025, 17:49
BNR, schimbare neașteptată în 2025. Va prelua controlul asupra pieței cripto din România
Sursă foto : INQUAM

Noua reglementare introduce trei tipuri fundamentale de criptoactive ce vor putea fi gestionate de instituțiile de credit din România:

Tokenurile de monedă electronică – Acestea sunt instrumente financiare digitale ce pot fi utilizate ca mijloace de plată, similare cu monedele electronice clasice, dar în format digitalizat.

Tokenurile legate de active – Criptoactive susținute de un activ de bază, cum ar fi monedele fiduciare, aurul sau alte bunuri.

Serviciile de criptoactive – O categorie generală ce include activități precum custodia criptoactivelor, schimbul acestora și alte servicii conexe.

BNR va monitoriza piața cripto din România

Proiectul de lege aduce modificări importante Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2006, aliniindu-se astfel la reglementările europene stabilite prin Regulamentul (UE) 2023/1114, care a fost adoptat pe 9 iunie 2023. Acesta uniformizează cerințele pentru furnizorii de servicii cripto la nivelul Uniunii Europene, eliminând diferențele legislative dintre statele membre.

În plus, proiectul de lege include și măsuri pentru a facilita accesul instituțiilor de credit din România pe piețele financiare europene. Printre modificările importante se numără:

Băncile autorizate în alte state membre ale UE vor putea opera în România, inclusiv în domeniul criptoactivelor, fără a mai fi nevoie de autorizații suplimentare.

Instituțiile financiare din alte state membre vor putea oferi servicii cripto în România, deschizând sucursale sau operând direct, dacă aceste activități sunt deja incluse în actele lor constitutive.

Băncile românesti vor putea presta servicii de criptoactive în alte state ale UE fără a mai necesita o autorizație suplimentară, atâta timp cât aceste activități sunt acoperite de autorizația emisă de Banca Națională a României (BNR).

Aceste schimbări vor sprijini integrarea sectorului bancar românesc în sistemul financiar european, contribuind la extinderea băncilor autohtone pe piețele internaționale și consolidând poziția României în domeniul criptoactivelor.

„Instituțiile de credit autorizate şi supravegheate de Banca Națională a României pot desfășura în alte state membre activitățile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a) – n3 ), prin înființarea de sucursale sau prin prestarea de servicii în mod direct, fără a fi necesară autorizarea lor de către autoritatea competentă din statul membru gazdă, dacă activitățile respective se regăsesc în autorizația acordată de Banca Națională a României”.

„Instituția de credit, persoană juridică română, care intenţionează să presteze pentru prima dată servicii în mod direct într-un alt stat membru, notifică acest lucru Băncii Naţionale a României. Notificarea trebuie să indice statul membru gazdă şi activităţile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a) – n3 ) pe care instituția de credit intenționează să le desfăşoare în acest stat membru”, se arată în proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor, potrivit termene.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Ce semnifică și cum să treci corect pentru a primi binecuvântare
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Veste uriașă despre Schumacher. Imaginea care face furori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Un microbuz s-a scufundat în Dunăre! S-a activat Planul Roșu de Intervenție
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Ce se întâmplă cu facturile la energie după 1 iulie. Anunțul care vizează milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren