BNR scoate la iveală dezastrul din România. Oamenii își duc traiul de pe o zi pe alta cu ajutorul creditelor

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în trimestrul al doilea din acest an, trend ce va continua în și în trimestrul trei. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut, arată cel mai recent sondaj al BNR.
Alina Costache
19 aug. 2022, 17:02
BNR scoate la iveală dezastrul din România. Oamenii își duc traiul de pe o zi pe alta cu ajutorul creditelor

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în trimestrul al doilea din 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru trimestrul trei anticipează continuarea acestui trend.

Citește și Ajutoare masive pentru populație, de la guvern: cheltuielile cu locuința nu vor depăși 30% din venit. Marile companii din energie și băncile, suprataxate

Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.

Pentru al cincilea trimestru consecutiv, sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.

Băncile au indicat o evoluţie mixtă în ceea ce priveşte cererea de credite, în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.

Pentru trimestrul al treilea din 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.

Instituţiile de credit au consemnat la nivelul companiilor nefinanciare, o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.

Conform sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).

În ceea ce privește IMM-urile, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.

Instituţiile de credit anticipează pentru T3 2022, o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).

În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.

Situaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.

Potrivit majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.

Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.

Cât despre creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.

În trimestrul al treilea din acest an este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.

Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.

Citește și ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Joe Biden condamnă mandatele de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili