Creșterea cursului euro ar putea aduce scumpiri semnificative pentru români, iar bugetul pe 2025 a fost elaborat pe o cotație de 5 lei pentru un euro. Discuțiile între ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, premierul Marcel Ciolacu, și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, au favorizat această evoluție, însă, spre deosebire de situațiile anterioare, Banca Națională nu va putea interveni pentru a menține cursul sub pragul psihologic de 5 lei.
Reamintim faptul că după primul tur al alegerilor prezidențiale, care a fost ulterior anulat, când Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi, Banca Națională a trebuit să intervină și să scoată din rezervă în jur de un miliard de euro pentru a ține cursul euro sub 5 lei.
Anunţul BNR despre bijuteriile românilor şi banii ţinuţi la saltea în valută
Această creștere a euro se va resimți în prețurile produselor importate, cum ar fi electrocasnicele și alimentele, care se plătesc în euro, dar și în costurile pentru chirii sau ratele în valută, care vor deveni mai mari.
De asemenea, facturile pentru servicii precum telefonia vor crește, având în vedere că aceste tarife sunt calculate în funcție de moneda europeană.
Inflația este, de asemenea, așteptată să crească în al doilea trimestru al anului, ceea ce va contribui la o presiune suplimentară asupra bugetului zilnic al fiecărui român.
Economiștii spun că acest lucru va avea consecințe negative. Ratele românilor în moneda europeană vor crește, produsele din import vor fi mai scumpe, iar inflația va crește și ea.
În luna noiembrie a anului trecut Banca Națională a intervenit în piață pentru a menține cursul sub cinci lei.
„Cuvintele care se potrivesc momentului acesta e nevoie să fie ajustate semnificativ. O creștere până la 5,0 – și eu mă uit la cifra din buget, deci o creștere a cursului – de la cât este acum. Vineri, ultimul curs al săptămânii a fost de 4,97. Deci, o diferență de 0,04 bani. Dacă ar fi așa cum se arată în buget și creșterea ar fi de 0,04 bani, ăsta nu ar fi niciun motiv de mari îngrijorări. E o creștere absolut nesemnificativă.
Cât privește analiștii care – oricât de specialiști sunt ei – de ani de zile spun la începutul anului că cursul va depăși 5%. Sunt 6,7, 8 ani de când se face această predicție și nu s-a întâmplat. Eu sper să nu se întâmple nici anul ăsta.
Dacă iau cifra din buget – bugetul s-a construit, ieri a fost încheiat, azi a fost adoptat și joi probabil că va fi în Parlament. Și dacă apare cu acestă cifră de 5,01, înseamnă că va fi o creștere absolut nesemnificativă. Ce ar fi semnificativ aici este pragul psihologic pentru că atât de mult s-a bătut monedă pe această trecere a cursului la peste 5% încât s-a creat un prag psihologic pe care societatea românească îl privește la fiecare început de an cu îngrijorare că o să fie depășit acest prag.
E foarte important acest curs. Este, de fapt, un test de rezistență al economiei românești. BNR are o grijă deosebită pentru cursul ăsta și pentru piața pe care se învârte el, care este o piață absolut stabilă. După criza din 2007-2008, care a ținut la noi până prin 2011, cursul și-a revenit, piața și-a revenit și avem o stabilitate deplină pe acest curs. Nu văd care ar fi îngrijorarea”, a declarat sâmbătă Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.