BNR, veşti importante pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu sumele investite în titluri de stat şi cu economiile în valută

BNR dă multiple semnale de alarmă cu privire la economia românească. Inflația este încă în creștere, cursul leului este instabil iar prețurile vor începe să scadă de abia peste jumătate de an. Joi, cursul valutar nu arată rău pentru moneda autohtonă.
Filip Stan
30 ian. 2025, 13:33
BNR, veşti importante pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu sumele investite în titluri de stat şi cu economiile în valută
Sursă foto : INQUAM

CURS BNR 30 ianuarie 2025. Leul românesc a câştigat aproape un ban în raport cu francul elveţian, astfel că francul elveţian a ajuns să fie cotat la 5,2707 lei româneşti. Pe de altă parte, leul românesc a pierdut aproape un ban în raport cu lira sterlină, astfel că lira sterlină a ajuns să fie cotată la 5,9466 lei româneşti.

De asemenea, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9761 lei româneşti, dar şi în raport cu dolarul american, acesta ajungând să fie cotat la 4,7849 lei româneşti.

Avertismente de la BNR: Riscuri privind cursul euro-leu, deficitele mari şi politica fiscală

Preţul pentru un gram de aur a crescut cu aproape 3,3 lei, astfel că gramul de aur a atins un nou nivel record acesta fiind cotat la 427,4 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni a stgnat la 5,95%, anunţă BNR. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,01%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

IRCC va fi 5.66% în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 martie 2025. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,86%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

BNR şi Ministerul Finanţelor au organizat o licitaţie pentru preschimbarea titlurilor de stat

Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Finanţelor au organizat miercuri o licitaţie de preschimbare a titlurilor de stat, conform unui Ordin al ministrului finanţelor. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul central al BNR şi a implicat participarea a şase dealeri primari.icitaţia a vizat preschimbarea unor obligaţiuni de stat tip benchmark, în scopul optimizării structurii datoriei publice şi al gestionării costurilor de refinanţare.

Titlurile noi emise sau redeschise au inclus obligaţiuni cu cod ISIN ROIJS63DR5A5, emise iniţial la 13 februarie 2023, cu data scadenţei pe 28 aprilie 2031 şi un volum indicativ de 200 milioane RON.

Ilie Bolojan, cel mai sumbru scenariu: „România ar putea intra în incapacitate de plată, sunt zone ale statului scăpate de sub control”

De asemenea, au fost răscumpărate titluri de stat cu codurile ISIN RO1425DBN029 şi RODD24CXRK47, emise iniţial la 30 iulie 2014 şi 11 martie 2020, cu scadenţe programate pe 24 februarie 2025 şi 28 iulie 2025.

Prin această operaţiune, Ministerul Finanţelor urmăreşte extinderea maturităţilor titlurilor de stat şi menţinerea lichidităţii pieţei de obligaţiuni.

Preschimbarea titlurilor de stat este o practică uzuală utilizată pentru reducerea riscurilor financiare şi ajustarea profilului datoriei publice, oferind investitorilor oportunităţi de reechilibrare a portofoliilor.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea turistică modernă care a intrat în ofertele agențiilor de turism. Are plaje cu nisip fin, e liniștită, pitorească și are o mare varietate de restaurante
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Cutremur în România, în urmă cu puţin timp! Panică în aceste oraşe
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ciorbă de lobodă. Varianta ardelenească
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Cele mai PROVOCATOARE de pe plajă! Poziții ireale cu Daniela Crudu, Otniela și Lavinia Pârva! Au încins turiștii în vacanță
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns