BNR, veşti proaste pentru români. Potrivit raportului publicat vineri, rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie, dar natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca inflaţia să coboare până la 3% finele anului 2022.
Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din luna martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).
Accelerarea inflaţiei este determinată în principal de influenţele din partea componentelor coşului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, îndeosebi a celor din grupa bunurilor energetice, conform ZF.
În opinia BNR, odată cu disiparea celei mai mari părţi a acestor influenţe nefavorabile la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să decelereze semnificativ în trimestrul I 2022, ulterior stabilizându-se la nivelul de 3% până la finele intervalului de prognoză, respectiv trimestrul I 2023.
Florin Cîţu a publicat datele INS care arată că, prin comparaţie cu aceeaşi lună de anul trecut, au crescut atât salariul mediu net, cât şi puterea de cumpărare a românilor, şi promite o creştere economică pe 2021 care să depăşească estimările iniţiale ale specialiştilor.
„Vești excelente pentru toți românii! Salariul mediu nominal CREȘTE semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor CREȘTE semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie. Creșterea economică în 2021, de care vor beneficia toți românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez.
INS: „Martie 2021 comparativ cu Martie 2020
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum. Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Indicele câştigului salarial real a fost 105,0% pentru luna martie 2021 faţă de luna precedentă.”, a scris premierul pe Facebook.