Blocul Naţional Sindical, ca reprezentant al unui număr semnificativ de lucrători din România, arată că a luat act de iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a invita la consultări mediul de afaceri, cu privire la măsurile de relansare economică ce urmează a fi luate după ridicarea stării de urgenţă.
„Deşi apreciem preocuparea manifestată de Domnul Preşedinte, ţinem să precizăm că relansarea economică ţine în egală măsură de mediul de afaceri dar şi de lucrători, cu atât mai mult cu cât lucrătorii din România au plătit într-o măsură semnificativă preţul pentru criza sanitară, în special dacă ne referim la cei ce şi-au pierdut viaţa ca urmare a infectării la locul de muncă, la cei care şi-au riscat în mod direct viaţa pentru a asigura populaţiei servicii de strictă necesitate, sau la cei peste 300.000 de salariaţi ale căror contracte de muncă au fost încetate în această perioadă”, spun reprezentanţii BNS.
Potrivit acestora, este important ca activitatea economică să fie reluată cât mai urgent, dar este şi mai important ca această reluare să fie realizată cu protejarea sănătăţii lucrătorilor şi a membrilor familiilor acestora.
„Tocmai pentru a avea o imagine reală şi echilibrată asupra ceea ce se întâmplă în economie şi implicit în piaţa muncii, era important ca acest proces de consultare să se desfăşoare având la masă şi reprezentanţii lucrătorilor, respectiv confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional. Nu înţelegem de ce reprezentanţii lucrătorilor sunt excluşi în mod sistematic de la aceste consultări, de la preluarea primului mandat Preşedintele României s-a întâlnit cu reprezentanţii lucrătorilor o singură dată. Consultarea doar a mediului de afaceri, nefiind prima oară când Preşedintele României a dorit să cunoască exclusiv punctul de vedere al acestora cu privire la diverse teme de interes naţional, a condus la decizii politice ce au afectat în mod constant situaţia lucrătorilor din România”, susţine BNS.
Reprezentanţii sindicatelor adaugă că o consultare a partenerilor sociali, în special în momente atât de complicate ca cel traversat în acest moment, ar fi o dovadă de maturitate a democraţiei româneşti şi totodată o asumare în mod real a modelului social european.
„Ca urmare, solicităm Preşedintelui României, dnul Klaus Iohannis să manifeste aceeaşi disponibilitate la dialog şi faţă de reprezentanţii lucrătorilor, respectiv să invite confederaţiile sindicale reprezentative pentru consultări cu privire la pachetul de măsuri necesar pentru reluarea activităţii”, adaugă aceştia.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri, pe tema repornirii economiei, iar la finalul acesteia a ţinut să transmită un mesaj de încredere companiilor şi investitorilor. „România va ieşi cu bine din această criză”, a afirmat şeful statului, care a precizat că un obiectiv fundamental va fi creşterea investiţiilor.