Reprezentanții BNS precizează că au participat, alături de cei ai celorlalte organizaţii sindicale şi ai patronatelor, la discuţiile de la Guvern, din 16 octombrie, cu privire la stabilirea noii valori a salariului minim.
Sindicaliștii spun că decizia de majorare a salariului minim ”va aduce beneficii semnificative pentru aproximativ un milion de angajaţi din România”.
”Această decizie importantă reflectă un efort comun al partenerilor sociali şi va aduce beneficii semnificative pentru aproximativ 1 milion de angajaţi din România. Creşterea salariului minim este un pas firesc care va genera, în mod natural, şi alte creşteri salariale, contribuind la îmbunătăţirea nivelului de trai al angajaţilor. Blocul Naţional Sindical apreciază poziţia responsabilă a părţii patronale, care, în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), a votat pentru un aviz favorabil pe proiectul de Hotărâre de Guvern privind majorarea salariului minim. Această decizie demonstrează că dialogul social constructiv poate duce la rezultate benefice pentru toate părţile implicate”, transmite BNS, citat de agenția Agerpres.
BNS mai consideră că majorarea salariului minim ”are un impact pozitiv nu doar asupra angajaţilor, ci şi asupra veniturilor bugetare, contribuind la creşterea consumului şi la consolidarea economiei”.
Pe de altă parte, sindicaliștii din BNS se declară surprinși de dezamăgiți de poziția ministrului de Finanțe, ”care, deşi a participat activ la discuţiile din cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi nu a formulat obiecţii, a emis ulterior aviz negativ asupra acestei Hotărâri de Guvern”.
”În contextul tumultuos al alegerilor din această perioadă, considerăm cu atât mai necesar ca Ministerul Finanţelor să ofere explicaţii clare şi transparente privind motivele acestei decizii contradictorii. Este important ca deciziile guvernamentale să rămână consecvente şi să reflecte angajamentele luate în faţa partenerilor sociali”, mai spun cei de la BNS.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 13 noiembrie, legea ce asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, potrivit prevederilor directivei europene în domeniu.
Citește și Interzise de UE, românii nu vor să renunțe la centralele de apartament. Care este motivul