„Atragem atenţia că, în momentul de faţă, nu sunt respectate prevederile art.15 din Convenţia OIM nr.168/1988 ratificată de România în 1992. Odată cu modificarea salariului minim trebuia modificată şi legea ocupării, astfel încât indemnizaţia de şomaj, atât pentru absolvenţi, cât şi pentru cei care au cotizat şi au intrat în şomaj, să crească. Dacă legislaţia nu se modifică, veniturile acestor persoane sunt afectate cu sume cuprinse între 70 lei-340 lei”, susţin reprezentanţii BNS într-un comunicat de presă transmis marţi seară.
Conform sursei citate, în această situaţie sunt aproximativ 81.000 de persoane, care ar putea da statul în judecată pentru a-şi câştiga aceste drepturi.
„Cerem Guvernului să facă aceste modificări, cu atât mai mult cu cât, am făcut şi analiza de impact şi efectele asupra bugetului nu sunt semnificative”, declară Dumitru Costin, preşedintele BNS.
Spre exemplu, de la 1 februarie 2017, pentru absolvenţii care nu contribuie la fondul de şomaj cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie, conform Convenţiei, cel puţin 45% din salariul minim net, adică 479 lei (1065 lei salariul minim net). Această indemnizaţie este în prezent 250 lei. Pentru un salariat care a câştigat anterior intrării în şomaj un salariu egal cu salariul mediu pe economie, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie 977 lei (2172 lei salariul mediu net ), spun reprezentanţii BNS.
„Guvernul trebuie să facă aceste modificări în regim de urgenţă, săptămâna aceasta. Dacă nu, vom încerca modificarea în Parlament şi, dacă nici aşa nu reuşim, ne vom adresa Preşedintelui României”, mai spune Dumitru Costin.