Noul terminal este mobilat luxos, pentru oamenii de afaceri. La parter are o mini-cafenea, iar la etaj o zona de relaxare, un spaţiu pentru conferinţe şi un restaurant. În zona scărilor este amenajat şi un mic muzeu cu machete şi documente din istoria aeroportului. La eveniment au fost prezenţi şi primul pasager business, care a dat mâna cu ministrul, şi pilotul aeronavei.
„Este un proiect pe care îl anunţam acum un an. Noul terminal va deservi aviaţia privată întrucât din luna martie a anului viitor aeroportul Băneasa nu va mai găzdui aviaţia low-cost, care va fi mutată pe Otopeni”, a declarat la inaugurarea terminalului ministrul Transporturilor Anca Boagiu, informează Mediafax.
Primul client business de pe noul terminal
Ea a recomandat operatorilor low-cost să „îşi reprime nemulţumirile” cauzate de mutarea zborurilor la Otopeni, deoarece serviciile de la aeroportul Băneasa erau „sub cele întâlnite într-o autogară undeva la ţară”, mai scrie Mediafax.
Unele companii low-cost au reclamat creşterea costurilor odată cu transferul operaţiunilor la Otopeni, susţinând că serviciile sunt mult mai scumpe.
Terminalul are două porţi de îmbarcare şi o capacitate de 30.000 de pasageri pe an.
Finanţarea investiţiei a fost asigurată din sursele proprii ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
Modernizarea terminalului C face parte din planul de dezvoltare lansat acum un an care constă în transformarea Aeroportului Aurel Vlaicu într-unul de aviaţie pentru public privat şi general.
„La cei 60 de ani de vechime, Aeroportul Băneasa şi-a recăpătat prin acest terminal o parte din el. Prin acest terminal dorim să oferim investitorilor care vin în România condiţiile mai bune”, a mai declarat Anca Boagiu. Celelalte două terminale vor fi modernizate în anul următor şi în 2013.