Aceeaşi proteină, cunoscută ca ARC, ar putea fi un factor important în autism, iar oamenii de ştiinţă susţin aprofundarea cercetărilor în speranţa de a găsi noi modalităţi de contracarare a bolilor neurologice.
Potrivit studiului publicat în revista Nature Neuroscience, proteina ARC lipseşte din creierele pacienţilor cu Alzheimer.
„Cercetătorii ştiau că ARC este implicată în gestionarea memoriei pe termen lung, pentru că s-au făcut experimente pe şoareci care au arătat că cei care nu aveau această proteină puteau executa diferite comenzi, dar a doua zi nu-şi mai aduceau aminte”, a explicat dr. Steve Finkbeiner, profesor de neurologie şi fiziologie la Universitatea California, care a condus studiul realizat la Institutul Gladstone.
Noile experimente au indicat că ARC acţionează ca un regulator principal al neuronilor în procesul de formare a memoriei pe termen lung. Studiul a arătat că pe parcursul acestui proces anumite gene trebuie „oprite” şi „pornite” în numite momente, pentru a genera proteine care ajută neuronii la instalarea noilor amintiri. Autorii studiului au constatat că ARC conduce acest proces din interiorul nucleului.
Potrivit dr. Finkbeiner, persoanele cărora această proteină le lipseşte ar putea avea probleme de memorie, întrucât s-a observat că ARC nu mai este prezentă în hipocamp – sediul memoriei în creier – la bolnavii de Alzheimer. În egală măsură, disfuncţiile în producerea şi transportul ARC ar putea fi un factor vital în autism.