Testul pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer este considerat mai puțin invaziv și mai rentabil decât metodele actuale, susțin oamenii de știință, citați de presa britanică.
În prezent, boala este diagnosticată prin examen fizic, teste de memorie și teste imagistice (RMN, CT, PET). Analizele de sânge sunt făcute, deocamdată, doar pentru a exclude alte afecțiuni.
Noul test, care a fost descoperit de cercetătorii Universității de Medicină din Boston (SUA), poate fi considerat revoluționar întrucât ajută la depistarea bolii cu până la 15 ani înainte de apariția simptomelor! ”În boala Alzheimer, deoarece funcțiile cognitive se deteriorează lent, pacienții sunt diagnosticați în prezent într-un stadiu avansat al afecțiunii”, spun cercetătorii.
Oamenii de știință spun că principala cauză a eșecului tratamentelor multiple în studii clinice este chiar imposibilitatea de a depista boala într-un stadiu incipient. „Descoperirea noastră este importantă (…) pentru prevenirea sau intervenția timpurie cu scopul de a opri progresia bolii”, subliniază prof. Ivana Delalle, de Universitatea de Medicină din Boston.
S-ar putea anticipa dacă Alzheimer va duce la demență
Testul descoperit se bazează pe măsurarea nivelurilor unei proteine din sânge. Mai precis, se măsoară nivelurile de proteine din sânge care sunt caracteristice bolii Alzheimer, dar și cele de neurodegenerare din creier.
Tot datorită noului test, s-ar putea anticipa dacă boala Alzheimer va duce la demență, mai spun cercetătorii.
Pentru descoperirea testului, oamenii de știință au analizat probe de sânge recoltate de la peste 800 de oameni în unități medicale din SUA și Canada.
Descoperirea cercetătorilor americani a fost făcută publică în două lucrări prezentate în reviste de specialitate.
Alzheimer este o boală degenerativă a sistemului nervos, care provoacă probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele se dezvoltă treptat, devenind din ce în ce mai severe. Boala Alzheimer cauzează circa 60-80 la sută dintre cazurile de demență.
Cauzele principale ale bolii nu sunt cunoscute. Potrivit specialiștilor, Alzheimer ar fi determinată de un mix de factori genetici, comportamentali și de mediu care afectează celulele creierului.