Studiu realizat de Laura Juliano, profesor de psihologie la Universitatea American, sugerează că mulţi oameni sunt atât de dependenţi de cofeină încât suferă simptome ale sevrajului şi nu pot reduce consumul de cofeină chiar dacă au situaţii care pot fi afectate de cofeină, precum o sarcină, o tulburare a inimii sau o sângerare, scrie descopera.ro.
Aceste simptome combinate formează o afecţiune cunoscută sub numele de „tulburarea utilizării de cofeină”. Conform studiului realizate de Juliano, deşi cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent în cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolată şi în băuturi şi alimente „energizante”, specialiştii din domeniul medicinei nu au reacţionat prompt pentru a caracteriza consumul problematic de cofeină şi pentru a recunoaşte că anumite cazuri necesită tratament.
În primăvara anului trecut, American Psychiatric Association a recunoscut în mod oficial „tulburarea utilizării de cofeină” drept o problemă de sănătate ce necesită mai multă cercetare, incluzând-o în DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), manualul standard în care sunt clasificate tulburările mentale.
Pe baza cercetărilor efectuate până acum, Juliano sfătuieşte ca adulţii sănătoşi să limiteze consumul de cofeină la maximum 400 de miligrame pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să consume mai puţin de 200 de miligrame pe zi, iar oamenii care sufereră adeseori de anxietate sau insomnie, cât şi cei cu probleme de inimă, hipertensiune sau incontinenţă urinară, ar trebui să limiteze consumul de cafea.
Citeşte şi Alternative sănătoase la cafea. Vezi cu ce te poţi revigora