Numărul de vieți pierdute la nivel global din cauza infecțiilor rezistente la medicamente ar putea ajunge la 40 de milioane până în anul 2025, arată un nou studiu realizat recent de oamenii de știință. Din 2025 până în 2050, în întreaga lume ar putea apărea peste 39 de milioane de decese corelate rezistenței antimicrobiene sau RAM, potrivit studiului publicat în revista The Lancet. Organizația Mondială a Sănătății a numit fenomenul drept „una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice și a dezvoltării, la nivel mondial”.
Conform studiului, decesele cauzate de infecțiile rezistente la tratamentul medicamentos ar putea ajunge la peste 39 de milioane în perioada 2025 – 2050.
„În ceea ce privește prevalența rezistenței anti-microbiene (RAM) și efectele acesteia, ne așteptăm ca situația să se înrăutățească”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Chris Murray, director al Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.
„Este necesară o atenție adecvată privind noile antibiotice și gestionarea lor”, a adăugat el, potrivit CNN.
Oamenii de știință au analizat decesele și bolile asociate cu rezistența antimicrobiană pentru 22 de agenți patogeni, 84 de combinații agent patogen – medicament și 11 infecții. Cercetarea a luat în calcul 204 țări și teritorii, din 1990 până în 2021. Astfel, aproximativ 520 de milioane de dosare au fost incluse în analiza făcută de speciaiști. Cercetătorii au constatat că, în perioada 1990 – 2021, decesele cauzate de RAM au scăzut cu peste 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani, însă au crescut cu peste 80% în rândul adulților de 70 de ani și peste acest prag de vârstă. Mai mult, se așteaptă că aceste tendințe să continue.
Citește și: Val de infecţii cu virusul West Nile la Suceava. Ultimul caz este un bărbat internat cu meningită
„Am avut aceste două tendințe opuse în curs de desfășurare: o scădere a deceselor RAM sub vârsta de 15 ani, în principal datorită vaccinării, programelor de alimentare cu apă și canalizare, dar și datorită succesului unor programe de tratament, și, în paralel, această creștere constantă a numărului de decese peste 50 de ani”, a subliniat dr. Murray.