O simplă examinare non-invazivă a ochilor poate stabili dacă există risc de atac de cord, scrie The Guardian citând un studiu recent. Boala duce la moarte unui român la fiecare 30 de minute.
Cercetătorii au stabilit că o analizare combinată a informațiilor despre dispunerea vaselor de sânge din retină şi a factorii clinici tradiționali ar permite o mai bună identificare persoanelor dispuse să facă un atac de cord, în comparație cu modelele stabilite care includeau doar date demografice.
Studiul a fost realizat după analizarea datelor medicale și informaţiilor legate de stilul de viață a 500.000 de oameni, pentru a calcula o măsură numită dimensiunea fractală.
Au fost luați în calcul factori demografici, vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și dacă persoanele sunt fumătoare. Apoi, s-a analizat dacă se poate stabili o legătură între analiza pe retină și infarct.
„În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să clasifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de IM în UK Biobank comparativ cu modelele consacrate care includ doar date demografice. Îmbunătățirea modelului nostru a fost și mai mare dacă am adăugat un scor legat de tendința genetică de a dezvolta MI”, a explicat Ana Villaplana-Velasco, doctorand la institutul Usher și Roslin de la Universitatea din Edinburgh și autorul prezentator.
Cercetătorii au spus că analiza lor a constatat că există o bază genetică comună între dimensiunea fractală și infarctul miocardic.
Vârsta medie pentru un atac de cord este de 60 de ani, iar cercetătorii au descoperit că modelul lor și-a atins cea mai bună performanță predictivă cu mai mult de cinci ani înainte de producerea atacului de cord. Ei speră că, pe viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi suficiente informații pentru a identifica persoanele expuse riscului de infarct.
Cercetătorii cred că este posibil ca fiecare afecțiune să aibă un profil unic de variație a retinei și sugerează că descoperirile lor pot fi utile în identificarea tendinței către alte boli. Villaplana-Velasco a spus că ar dori să repete analiza separat la bărbați și la femei pentru a investiga dacă un model specific de sex pentru atac de cord oferă o clasificare mai bună a riscului.
La ora actuală, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România. Conform statisticilor, la fiecare 30 de minute un român face un infarct.
Citeşte şi: Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: „Supraviețuiesc cu patru operații. Și mai urmează”
Atacul de cord apare atunci când fluxul de sânge catre inimă este blocat din cauza unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe, care formează o placă în arterele coronare care alimentează inima. În cele din urmă, placa respectivă se rupe și formeaza un cheag. Astfel, fluxul sanguin întrerupt poate afecta o parte din mușchiul inimii.
Atacul de cord, în special infarctul miocardic acut, poate fi fatal.