Boala care duce la moarte unui român la fiecare 30 de minute, depistată printr-o simplă examinare a ochilor

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România. Conform statisticilor, la fiecare 30 de minute un român face un infarct.
Alina Costache
13 iun. 2022, 14:03
Boala care duce la moarte unui român la fiecare 30 de minute, depistată printr-o simplă examinare a ochilor

O simplă examinare non-invazivă a ochilor poate stabili dacă există risc de atac de cord, scrie The Guardian citând un studiu recent. Boala duce la moarte unui român la fiecare 30 de minute.

Cercetătorii au stabilit că o analizare combinată a informațiilor despre dispunerea vaselor de sânge din retină şi a factorii clinici tradiționali ar permite o mai bună identificare persoanelor dispuse să facă un atac de cord, în comparație cu modelele stabilite care includeau doar date demografice.

Citeşte şi: Cât de periculoasă este intoxicaţia cu mercur. Avertismentul medicului toxicolog Radu Ţincu: „Îl găsim în vechile plombe de amalgam, în peşte şi în fructele de mare. Nivelul de toxicitate este uriaş”

Studiul a fost realizat după analizarea datelor medicale și informaţiilor legate de stilul de viață a 500.000 de oameni, pentru a calcula o măsură numită dimensiunea fractală.

Au fost luați în calcul factori demografici, vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și dacă persoanele sunt fumătoare. Apoi, s-a analizat dacă se poate stabili o legătură între analiza pe retină și infarct.

„În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să clasifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de IM în UK Biobank comparativ cu modelele consacrate care includ doar date demografice. Îmbunătățirea modelului nostru a fost și mai mare dacă am adăugat un scor legat de tendința genetică de a dezvolta MI”, a explicat Ana Villaplana-Velasco, doctorand la institutul Usher și Roslin de la Universitatea din Edinburgh și autorul prezentator.

Cercetătorii au spus că analiza lor a constatat că există o bază genetică comună între dimensiunea fractală și infarctul miocardic.

Vârsta medie pentru un atac de cord este de 60 de ani, iar cercetătorii au descoperit că modelul lor și-a atins cea mai bună performanță predictivă cu mai mult de cinci ani înainte de producerea atacului de cord. Ei speră că, pe viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi suficiente informații pentru a identifica persoanele expuse riscului de infarct.

Cercetătorii cred că este posibil ca fiecare afecțiune să aibă un profil unic de variație a retinei și sugerează că descoperirile lor pot fi utile în identificarea tendinței către alte boli. Villaplana-Velasco a spus că ar dori să repete analiza separat la bărbați și la femei pentru a investiga dacă un model specific de sex pentru atac de cord oferă o clasificare mai bună a riscului.

La ora actuală, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România. Conform statisticilor, la fiecare 30 de minute un român face un infarct.

Citeşte şi: Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: „Supraviețuiesc cu patru operații. Și mai urmează”

Atacul de cord apare atunci când fluxul de sânge catre inimă este blocat din cauza unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe, care formează o placă în arterele coronare care alimentează inima. În cele din urmă, placa respectivă se rupe și formeaza un cheag. Astfel, fluxul sanguin întrerupt poate afecta o parte din mușchiul inimii.

Atacul de cord, în special infarctul miocardic acut, poate fi fatal.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care își vor schimba total viața până la finalul lunii iulie. Iese soarele și pe strada acestor nativi
Capital.ro
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai asta în mașină
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Ce se întâmplă cu datoria publică a României
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18 ani a murit într-un cumplit accident în Slatina
Capital.ro
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Nicki Minaj Anulează Concertul de la Festivalul SAGA cu 3 Ore Înainte de Aparența Programată
MediaFlux
BENEFICII suplimentare la pensie. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!