Afectaţi sunt în special adolescenţii, care dezvoltă o fobie şcolară, cu reacţii fizice. Psihologii atrag atenţia asupra faptului că o astfel de boală, netratată la timp, îi poate determina pe tineri să refuze să mai meargă de tot la ore.
Din ce în ce mai mulţi copii ar face orice doar să nu meargă la şcoală sau să poată chiuli de la o anumită materie. Şi nu vorbim, aici, despre puşti care nu vor să înveţe. Asta pentru că „fobia şcolară” are manifestări fizice, potrivit a1.ro.
În astfel de cazuri, copiii trebuie duşi la psihoterapie, unde să înveţe cum să gândească raţional. Şi cadrele didactice au soluţii, astfel încât percepţia elevului asupra şcolii să se modifice.
În Arad, de exemplu, sunt deja doi copii diagnosticaţi cu fobie şcolară şi care fac tratament la un centru specializat în astfel de cazuri. Pentru elevi, subiectul fobiei şcolare nu este unul nou.
În România, rata abandonului şcolar este de aproximativ 19 la sută. Nu există, însă, statistici clare cu privire la numărul celor care refuză să mai meargă la şcoală, din cauza anxietăţii.