Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra acestor simptome!

În perioada Crăciunului, consumul de carne crește destul de mult. Astfel, românii trebuie să aibă mare grijă la trichineloză.
Alina Costache
07 dec. 2021, 19:24
Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra acestor simptome!

Boala de sezon care bagă spaima în români. Trichineloza reprezintă o afecțiune parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci și mistreti.

Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra celor trei faze ale afecțiunii. Iată ce trebuie să faci!

Virgil Musta a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă trichineloza și ce avem de făcut în cazul în care carnea consumată a fost infestată cu paraziți.

„Dupa ingestia acestor alimente, parazitii ajung in intestinul omului, unde se inmultesc si apoi patrund prin mucoasa intestinala in sange, iar de aici ajung in muschii striati, unde se inchisteaza, afectand functionarea corespunzatoare a acestora.

Parazitii pot ajunge insa si in alte organe, inima, plamani sau chiar in sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia unor complicatii severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa”, a explicat dr. Virgil Musta, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Boala evolueaza în trei faze:

1. Faza intestinala, ce se manifesta ca o toxiinfectie alimentara, cu scaune moi, greturi, varsaturi, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile pana la o saptamana de la ingestia carnii parazitate. Daca boala este descoperita in aceasta faza, tratamentul este eficient si parazitii nu se mai pot multiplica.

2. Faza migrarii parazitului prin sange in muschi, cand, din cauza reactiei organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap si la nivelul ochilor, eruptii cutanate, dureri musculare, edem facial si chiar hemoragii. Daca afectarea cuprinde si muschii respiratori, pot aparea tulburari de respiratie.

Aceasta faza dureaza 2-4 saptamani, dupa care simptomatologia cedeaza. In aceasta etapa, medicatia tiparazitara este mai putin eficienta, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei si a manifestarilor alergice care se produc si care pot afecta sever organismul.

3. Daca ajung in muschi, larvele se inchisteaza, apoi se calcifica producand tulburari de funtionare a acestora. In aceasta faza, singurul lucru ce ne ramane de facut este sa favorizam calcificarea chistelor.

In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei.

Citește și: Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Franța evită primul guvern de extremă dreaptă după Al Doilea Război Mondial: Marine Le Pen și partidul său, pe locul trei
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!