Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism

Naegleria fowleri este un tip de organism unicelular care se dezvoltă în anumite tipuri de ape. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament.
Filip Stan
06 iul. 2024, 12:56
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care își mănâncă încet un organ important din organism

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Naegleria fowleri este o amibă care prosperă în lacuri de apă dulce, râuri și izvoare termale. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament la nivel mondial, în prezent. Două cazuri mortale cauzate de infecția cu Naegleria fowleri s-au produs, în luna mai 2024 în India, iar un al treilea a fost raportat de către autoritățile de la New Delhi.

Citește și: Copil de 13 ani, în stare gravă după ce s-a infectat cu o amibă devoratoare de creier la plajă

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte

Acesta este al treilea caz de infecție aproape fatală raportat din statul sudic din luna mai. Primul a fost al unei fetițe de cinci ani din Malappuram care a murit pe 21 mai și al doilea al unei fete de 13 ani din Kannur care a murit pe 25 iunie. Un băiat de 12 ani a fost afectat de o meningoencefalită amebiană, o infecție rară a creierului cauzată de amiba Naegleria fowleri, în districtul Kozhikode din Kerala, India, potrivit NDTV. Unul dintre medicii care îl tratează a spus că infecția a fost identificată și tratamentul a început în aceeași zi.

„Am identificat infecția în testele făcute în laboratoarele noastre și am informat DMO care a luat măsuri preventive prin închiderea accesului la iazul în care s-a scăldat copilul. Boala are o rată a mortalității de 95-100 la sută. Băiatul continuă să fie în stare critică”, a spus medicul.

Probele au fost apoi trimise pentru testare la un laborator din Puducherry de unde se așteaptă raportul PCR tipărit care confirmă oficial infecția, a spus el. El a mai spus că spitalul a reușit să identifice rapid infecția și să înceapă tratamentul, deoarece era al treilea caz de boală și protocoalele erau deja în vigoare pentru a o trata.

Potrivit experților medicali, infecția este cauzată atunci când bacteriile amibe neparazitare care trăiesc liber intră în organism prin nas din apă contaminată.

„Scăldatul în apă stagnantă și scufundarea în apă ar trebui evitate pe cât posibil, deoarece această boală a fost raportată în Kerala. Apa din parcurile tematice și piscinele ar trebui să fie clorinată corespunzător pentru a se asigura că este curată”, a mai explicat medicul.

Boala a fost raportată anterior în districtul de coastă Alappuzha din stat în 2023 și 2017. Alte cazuri au fost raportate, de-a lungul vremii în Statele Unite, Coreea de Sud și Thailanda, dar și în alte țări. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA afirmă că Naegleria fowleri infectează oamenii atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas. Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, vărsături și convulsii.

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii merg la înot, la scufundări sau când își bagă capul în apa dulce, în lacuri și râuri. Amiba se deplasează apoi prin nas până la creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). PAM este aproape întotdeauna fatală”, adaugă organizația.

Șansele ca amiba să trăiască în lacurile cu apă dulce sau râuri cresc, mai ales în lunile mai calde din iulie, august și septembrie.

„Naegleria fowleri este un organism iubitor de căldură (termofil), ceea ce înseamnă că prosperă în căldură și îi place apa caldă. Crește cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 115 ° F (46 ° C) și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi chiar mai ridicate”, a comunicat CDC.

Odată ce amiba a ajuns în creierul unei persoane, simptomele pot începe până la 12 zile după, iar moartea are loc de obicei în aproximativ cinci zile. În prezent, nu există un tratament eficient cunoscut, iar un diagnostic vine aproape întotdeauna prea târziu.

Naegleria fowleri poate distruge țesutul creierului și poate provoca umflarea creierului. Din păcate, mai mult de 97% dintre persoanele cu PAM au murit din cauza infecției, conform CDC din Statele Unite. PAM progresează foarte repede. Acest lucru a făcut ca tratamentele pentru boală să fie dificil de identificat. Există unele dovezi că anumite medicamente pot fi eficiente. Doar patru persoane dintre cele 154 de cazuri raportate între 1962 și 2021 în SUA au supraviețuit infecției. Din fericire, este extrem de rar, doar aproximativ 430 de cazuri fiind documentate vreodată la nivel global.

Citește și: Un nou virus mortal ameninţă omenirea la început de 2023. După infectare mănâncă creierul

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alice Weidel propune alianță cu CDU după un rezultat istoric pentru AfD
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!