Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism

Naegleria fowleri este un tip de organism unicelular care se dezvoltă în anumite tipuri de ape. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament.
Filip Stan
06 iul. 2024, 12:56
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care își mănâncă încet un organ important din organism

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Naegleria fowleri este o amibă care prosperă în lacuri de apă dulce, râuri și izvoare termale. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament la nivel mondial, în prezent. Două cazuri mortale cauzate de infecția cu Naegleria fowleri s-au produs, în luna mai 2024 în India, iar un al treilea a fost raportat de către autoritățile de la New Delhi.

Citește și: Copil de 13 ani, în stare gravă după ce s-a infectat cu o amibă devoratoare de creier la plajă

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte

Acesta este al treilea caz de infecție aproape fatală raportat din statul sudic din luna mai. Primul a fost al unei fetițe de cinci ani din Malappuram care a murit pe 21 mai și al doilea al unei fete de 13 ani din Kannur care a murit pe 25 iunie. Un băiat de 12 ani a fost afectat de o meningoencefalită amebiană, o infecție rară a creierului cauzată de amiba Naegleria fowleri, în districtul Kozhikode din Kerala, India, potrivit NDTV. Unul dintre medicii care îl tratează a spus că infecția a fost identificată și tratamentul a început în aceeași zi.

„Am identificat infecția în testele făcute în laboratoarele noastre și am informat DMO care a luat măsuri preventive prin închiderea accesului la iazul în care s-a scăldat copilul. Boala are o rată a mortalității de 95-100 la sută. Băiatul continuă să fie în stare critică”, a spus medicul.

Probele au fost apoi trimise pentru testare la un laborator din Puducherry de unde se așteaptă raportul PCR tipărit care confirmă oficial infecția, a spus el. El a mai spus că spitalul a reușit să identifice rapid infecția și să înceapă tratamentul, deoarece era al treilea caz de boală și protocoalele erau deja în vigoare pentru a o trata.

Potrivit experților medicali, infecția este cauzată atunci când bacteriile amibe neparazitare care trăiesc liber intră în organism prin nas din apă contaminată.

„Scăldatul în apă stagnantă și scufundarea în apă ar trebui evitate pe cât posibil, deoarece această boală a fost raportată în Kerala. Apa din parcurile tematice și piscinele ar trebui să fie clorinată corespunzător pentru a se asigura că este curată”, a mai explicat medicul.

Boala a fost raportată anterior în districtul de coastă Alappuzha din stat în 2023 și 2017. Alte cazuri au fost raportate, de-a lungul vremii în Statele Unite, Coreea de Sud și Thailanda, dar și în alte țări. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA afirmă că Naegleria fowleri infectează oamenii atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas. Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, vărsături și convulsii.

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii merg la înot, la scufundări sau când își bagă capul în apa dulce, în lacuri și râuri. Amiba se deplasează apoi prin nas până la creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). PAM este aproape întotdeauna fatală”, adaugă organizația.

Șansele ca amiba să trăiască în lacurile cu apă dulce sau râuri cresc, mai ales în lunile mai calde din iulie, august și septembrie.

„Naegleria fowleri este un organism iubitor de căldură (termofil), ceea ce înseamnă că prosperă în căldură și îi place apa caldă. Crește cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 115 ° F (46 ° C) și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi chiar mai ridicate”, a comunicat CDC.

Odată ce amiba a ajuns în creierul unei persoane, simptomele pot începe până la 12 zile după, iar moartea are loc de obicei în aproximativ cinci zile. În prezent, nu există un tratament eficient cunoscut, iar un diagnostic vine aproape întotdeauna prea târziu.

Naegleria fowleri poate distruge țesutul creierului și poate provoca umflarea creierului. Din păcate, mai mult de 97% dintre persoanele cu PAM au murit din cauza infecției, conform CDC din Statele Unite. PAM progresează foarte repede. Acest lucru a făcut ca tratamentele pentru boală să fie dificil de identificat. Există unele dovezi că anumite medicamente pot fi eficiente. Doar patru persoane dintre cele 154 de cazuri raportate între 1962 și 2021 în SUA au supraviețuit infecției. Din fericire, este extrem de rar, doar aproximativ 430 de cazuri fiind documentate vreodată la nivel global.

Citește și: Un nou virus mortal ameninţă omenirea la început de 2023. După infectare mănâncă creierul

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Singurele 4 zodii care vor avea noroc în dragoste până la final de iulie 2024. Cupidon e de partea lor
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1,1 milioane de români! Se va întâmpla până la final de 2024!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Cu ce se ocupă Adriana Muraru, fosta „rivală” a Andreei Esca. Jurnalista s-a reprofilat după plecarea de la PRO
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Avioane F-16 ridicate de la Baza Borcea după atacuri cu drone rusești la granița cu România
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!