Cel mai des, meningita apare în rândul copiilor sau adulţilor tineri (15 – 24 de ani), însă există risc şi pentru vârstnici, în general pentru toate persoanele care au un sistem imunitar slăbit, spun medicii.
În funcție de ceea ce o provoacă, există mai multe tipuri de meningită: virală, acută bacteriană, meningococică, pneumococică, stafilococică, streptococică, cu bacili gram negativi, tuberculoasă, coriomeningita limfocitară benignă, meningită urliană, meningită cu HIV și meningită fungice.
Tot aceștia spun că meningita bacteriană este foarte periculoasă. Aceasta se transmite de la om la om prin secreţiile nazale şi salivă iar, dacă nu este tratată, poate provoca afecţiuni ireversibile ale creierului și poate duce la decesul pacientului în doar 24 de ore.
Principalele simptome sunt cele ale unei gripe severe: gâtul înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, frisoane, dureri de cap combinate cu stări de vomă, somnolenţă și dureri musculare. De asemenea, meningita virală este cea mai frecventă formă, iar în cazurile severe, provoacă febră şi frisoane.
Potrivit statisticilor oficiale, anual, în jur de 80% dintre copiii mici o fac. Aceasta se transmite prin mâncare, apă, dar și prin atingerea unor obiecte contaminate.