Boala care afectează persoanele de peste 40 de ani. Românii sunt tot mai afectați de bolile respiratorii. Peste 10% din populația României suferă de afecțiuni pulmonare, conform datelor Societății Române de Pneumologie.
„În România, 2.3 milioane de oameni suferă de o boală respiratorie, iar specialiştii atrag atenţia asupra domeniilor-cheie de acţiune pentru a combate impactul major al acestor afecţiuni asupra sănătăţii publice: prevenţie şi diagnostic timpuriu, acces la tratament adecvat şi în timp util, acces echitabil la servicii de sănătate la standarde europene.
Sănătatea plămânilor reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică pe plan global, având în vedere povara semnificativă generată de bolile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul sau cancerul pulmonar, atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi a sistemelor de sănătate”, conform Societăţii Române de Pneumologie.
Citește și: A apărut vaccinul antigripal pe care ți-l poți administra singur. Nu necesită injectare!
Totodată, boala pulmonară obstructivă cronică afectează sute de milioane de oameni la nivel mondial și reprezintă a treia cauză principală de deces, provocând peste 3 milioane de pierderi de vieți în 2019, conform celor mai recente date ale OMS.
BPOC este și un factor de risc crescut pentru alte probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace. Alte sute de milioane de oameni de pe întreg globul suferă de astm și 455.000 de decese atribuit acestei boli, care este des întâlnită des în rândul copiilor, dar afectează și adulții.
Cancerul letal rămâne cel mai letal tip de cancer, cu circa 1,8 milioane de decese, ceea ce înseamnă 18,7% din totalul deceselor provocate de cancer pe plan mondial în 2022.
Potrivit datelor, incidența cancerului pulmonar a înregistrat 2,5 milioane de noi cazuri în același an, fumatul fiind principala cauză. Conform OMS, fumatul este repsonsabil pentru aproximativ 85% din cazuri.
Aproximativ 2,3 milioane de români, adică peste 10% din populație, suferă de boli respiratorii, iar în 2021, 81.000 de decese au fost atribuite acestor afecțiuni.
BPOC afectează circa 8,3% din populația țării noastre cu vârsta de peste 40 de ani, arată un studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie. Boala duce la scăderea calității vieții pacienților și generează costuri ridicate pentru societate. Potrivit unei analize a SRP, spitalizările asociate BPOC costă câteva sute de milioane de lei, adică 1% din bugetul Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Citește și: Primul simptom al bolii Alzheimer. Mulți români îl au deja, dar îl ignoră complet
În România, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces și una dintre principalele cauze ale mortalității evitabile prin prevenție, comnform raportului State of Helath in the EU – Romania, 2023 Country Profile. În 2021, peste 11.000 de români și-au pierdut viața din cauza cancerulu pulmonar.
Astmul afectează sute de mii de români, în special copii. Astmul contribuie, totodată, la povara economică asupra sistemului de sănătate.
„Aceste statistici, care reprezintă, de fapt, realitatea vieţii de zi cu zi pentru un segment important al populaţiei din ţara noastră, subliniază nevoia urgentă de adoptare a unor măsuri eficiente în prevenţia şi gestionarea bolilor respiratorii cronice în România, care sunt adevărate probleme sociale”, conform SRP.