Boala sezonului afectează mii de oameni. Cum se manifestă „Sindromul bradului de Crăciun”. Copiii sunt foarte expuşi

Brazii naturali încă sunt la mare căutare, chiar dacă un segment important din piață a fost acaparat de brazii artificali, începând cu anii '2000. Brazii naturali au un miros specific ce amintește multor persoane de copilările, însă totodată, reprezintă un pericol pentru sănătate.
Romania TV
16 dec. 2019, 10:14
Boala sezonului afectează mii de oameni. Cum se manifestă

Sindromul bradului este o afecțiune mai puțin cunoscută, care poate transforma sărbătorile de Crăciun într-un adevărat coșmar. Bradul natural este alergen, prin mucegaiurile pe care poartă.

Alergia poate fi declanșată atât de mucegaiurile care se găsesc pe ace și trunchi, cât și prezența polenului în scoarța copacului. Astfel, poate apărea rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi, astenie, dureri toracice și chiar și tulburări de somn.

Sindromul bradului de Crăciun a fost identificat de specialiști abia în 2011. În urma cercetării a zeci de eșantioane de scoarță și ace de pin, s-au descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, care pot declanșa crize de astm, strănut și rinite.

Mucegaiurile se dezvolă inițiat în copac, în aer liber, iar apoi, când este adus în casă, bacteriile profită de căldură pentru a se înmulți – o explicație în plus pentru înmulțirea cazurilor de boli respiratorii în perioada sărbătorilor.

Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, alergologul Lawrence Kurlandsky a publicat un studiu asupra fenomenului în Analele de Alergie, Astm și Imunologie, o publicație americană de specialitate. El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite.

Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera.

Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători. La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, cum ar fi zăpada artificială, atrag atenția medicii. 

Evident, cea mai bună soluție în cazul persoanelor care se știu alergice este să renunțe la pomul de Crăciun. Brazii naturali nu sunt recomandați în caz de sensibilitate respiratorie, astm, alergii la mucegai, la polenul pinaceelor sau în cazul unor eczeme severe și alergii la rășini.

O altă soluție ar fi spălarea bradului afară cu jet de apă, acolo unde este posibil. Tot afară trebuie lăsat să se usuce, apoi trebuie plasat într-un loc unde persoanele sensibile nu sunt expuse direct.

Mai este, evident, soluția brazilor artificiali.

În ultimii ani au apărut și alte idei, mai „ecologice”: brazii desenați pe un perete, brazii făcuți din cărți, din butuci de lemn, din perne sau din alte materiale textile. Cu imaginație, puteți avea un brad original. Singurul aspect mai greu de înlocuit – mirosul specific.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!