Alertă sanitară: boala transmisă rapid în Europa a ajuns şi în România. Bolile transmise de țânțari reprezintă o amenințare reală, chiar și pentru țara noastră, afirmă medicii epidemiologi. O specie invazivă de țânțar s-a răspândit în 13 țări europene, inclusiv România, crescând riscul de apariție a febrei dengue.
Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din București, subliniază importanța consultării unui medic înainte de a călători în zone cu risc ridicat de îmbolnăvire. „În momentul în care mă gândesc să plec într-o zonă exotică, ar trebui ca cel puţin cu o lună înainte să fac un consult la un cabinet de medicina călătorului”, a spus Adrian Marinescu, potrivit TVR Info.
Febra dengue prezintă simptome similare unei răceli, spun epidemiologii, însă poate avea complicații severe.
„Sunt şi complicaţii, cum ar fi forme hemoragice de febră dengue, care pot duce şi la deces. Este foarte important de luat în calcul, de gândit riscul, şi mai ales pentru cei care au venit din zone cu risc real să se ia în calcul şi diagnosticul de febră dengue”, a mai adăugat Andrei Marinescu.
Citeşte şi: Trucul viral cu hârtia igienică pentru a scăpa de ţânţari. Ce trebuie să faci pentru o eficienţă maximă
Pentru a preveni bolile tropicale, epidemiologii recomandă vaccinarea. Astfel, este esențial să vă informați și să vă protejați adecvat înainte de a călători în zone exotice, pentru a vă asigura o vacanță în siguranță și fără probleme de sănătate.