Concurență record la facultățile tehnice din București. La Politehnică, viitorii studenți se bat să intre pe un loc, iar la ASE s-au înscris 11% dintre absolvenții de liceu din România. Procentul de fete aproape îl egalează, în premieră, pe cel al candidaților băieți. Majoritatea speră să primească un salariu de mii de euro la finalul facultății.
„E tare, mă încântă ideea asta foarte mult. În securitate IT aş vrea să lucrez. În primul rând, este un domeniu foarte bine platit si iti ofera libertate mare, poti sa lucrezi cu calculatorul de oriunde iti doresti”, a declarat o tânără, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Rezultate Titularizare 2023. Harta notelor de 10. Unde s-au obținut cele mai multe note maxime
La examenul de la Calculatoare, de la Facultatea de Automatică, s-au prezentat 10 candidați pe loc.
„Automatică şi calculatoare, Electronică şi Inginerie Medicală în special. Robotică, anul acesta, cu o căutare foarte mare. Sunt candidati care au venit cu note foarte bune si cu concursuri care se dau inainte”, a declarat Mihnea Costoiu, rector Politehnica.
La finalul facultății, pe absolvenți îi așteaptă un salariu ofertant, care pornește de la 1.000 de euro și poate ajunge chiar la 4.000 de euro.
„1.000 de euro pe lună la debut, cu cât rămâne mai mult în şcoală, face şi masterat. Şefii de promotie au plecat in primul job cu 4.000 de euro in acest an. Avem nevoie de peste 600.000 de ingineri in urmatorii 10 ani”, a adăugat rectorul Mihnea Costoiu.
„Să lucrez la Raleigh sau la Ubisoft, la o companie foarte mare de jocuri. Cu un salariu foarte mare! Cat mai mare posibil. 3.000, 4.000 de euro, in teorie cat mai mult. Sunt sanse mare, de asta mi-a placut si domeniul”, a declarat o tânără.
„Eu as vrea sa fiu inginer software, tot ce tine de aplicatii, interiorul unei aplicatii. Imi place sa inteleg calculatorul, imi place sa fac chestii pe calculator, evident ca si banii sunt un plus”, a mai spus o Daria.
Cibernetica este a doua preferată a absolvenților de liceu, cu opt candidați pe loc. ASE a înregistrat un record de înscrieri, mai exact 11% dintre absolvenții de liceu, ceea ce înseamnă că peste 10.000 de tineri și-au depus dosarul cu eseul motivațional.
Următorii la rând pentru admiterea pe bază de examen sunt candidaţii la Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Medicina Carol Davila, cu o concurenţă de 5 pe loc.