TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII DE BOBOTEAZĂ. Vremea din ziua de Boboteaza o prevesteste pe cea de peste an. Daca ploua, urmeaza o iarna lunga, iar timpul frumos prezice o vara frumoasa. Daca bate crivatul, este semn ca vor fi roade bogate, iar daca va curge apa din streasina, se va face vin bun. Daca pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate si rodul copacilor bogat.
De asemenea, se spune ca inspre dimineata zilei de Boboteaza, animalele din grajd vorbesc despre locurile unde ar putea fi ascunse comorile.
TRADIŢII ŞI SUPERSTII DE BOBOTEAZĂ. În seara de Ajun se pot savarsi practici de aflare a duratei vietii celor din casa cu ajutorul carbunilor. Astfel, se iau din soba carbuni aprinsi si se denumesc cu numele tuturor membrilor familiei. Se crede ca primul care va muri va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede.
In ziua de Boboteaza crestinii merg la biserica, la slujba de sfintire a apei. La sfarsitul slujbei, fiecare se intoarce acasa cu un vas in care aduce apa sfintita sau agheazma, cum se numeste prin unele parti ale tarii.
TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII DE BOBOTEAZĂ. Despre agheasma adusa de la biserica, oamenii cred ca este buna de orice. Batranii spun ca sunt suficiente cateva picaturi din apa aceasta pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma nu se altereaza in timp, chiar daca vasul nu este acoperit.
Tot de Boboteaza sunt interzise certurile in casa, intre membrii familiei, si nu se da nimic din casa, nici macar cu imprumut. In plus, traditia spune ca de Boboteaza nu se spala rufe.