Bobotează 2021. Agheasma Mare se ia pe nemâncate, pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana spirituală, potrivit doxologia.ro. După Sfânta Liturghie, se bea o gură din Agheasma Mare, după care se ia sfânta anaforă.
De Bobotează, apa este sfinţită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, Agheasma Mare are o putere sfințitoare mult mai mare decât Agheasma Mică, căci poartă în ea darurile minunate ale Duhului Sfânt cu mult mai mult decât Agheasma Mică.
Agheasma Mare se ia în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie. Doar în acest interval de timp apa sfinţită la Bobotează se ia fără a ţine post și fără a te spovedi. Chiar și cei opriți de la Sfânta Împărtășanie o pot bea, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor.
După data de 14 ianuarie, Agheasma Mare mai poate fi luată doar cu post, cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului. În aceleași condiții, apa sfinţită la Bobotează se poate bea și în zilele de sărbătoare, dar şi în cazuri de boli grele, ea aducând vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti. Mai poate fi luată, de asemenea, în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, dar tot cu dezlegare de la duhovnic.
Agheasma Mare ajunge de la un an la altul. Ea nu trebuie înmulţită, precum Agheasma Mică. Această apă sfinţită nu se strică şi nu prinde miros, dar trebuie luată de la biserică şi păstrată în sticle perfect curate și cu dopul bine închis.
Dacă, însă, nu a fost păstrată în condiţii corespunzătoare, poate prinde miros. În această situaţie, nu trebuie sub nicio formă aruncată în chiuvetă, ci numai într-o apă curgătoare curată sau la rădăcină unui copac.
Cu această agheasmă se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului. Stropirea se poate face oricând, nu doar în ziua Bobotezei.
De asemenea, cu Agheasma Mare se stropesc toate persoanele şi lucrurile care trebuie să fie exorcizate, curăţite şi binecuvântate sau sfinţite.