Ce nu trebuie să îți lipsească de pe masă în această zi sfântă. Botezul Domnului numită și „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Dumnezeiasca Arătare” face parte seria celor 12 sărbători creștine și este menită să reamintească faptele minunate petrecute la apa Iordanului.
Citește și Ce este strict interzis să faci până la Bobotează. Vei avea ghinion dacă nu respecți aceste reguli
Unul dintre obiceiurile pe care românii le respectă cu sfințenie în această zi este cea a mesei bogate cu preparate tradiționale.
Conform tradiției, de Bobotează sunt câteva preparate speciale care se mănâncă, iar printre ele se numără și piftia deoarece în perioada iernii se prepară întâi piftiile.
Bătrânii spun că aceste preparate trebuie pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul pentru a sfinți cu Sfânta Agheasmă Mare gospodăria.
Mai mult, de pe masa de Bobotează nu trebuie lipsească sarmalele, carnea friptă și cârnații.
La desert, credincioșii mănâncă de Bobotează lipii, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână. Acestea se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor și amintesc de turtele făcute pentru Iisus Hristos de Maica Precesta în timpul Fugii în Egipt.
O altă tradiție veche de secole spune că în Ajunul Bobotezei, în casele creștinilor se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Potrivit obiceiului, sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colț al acesteia se pune câte un bulgăre de sare.
Apoi pe masă se așază 12 feluri de mâncare și anume colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei”, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
Potrivit tradiției populare de Boboteaza se deschid cerurile, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul și ursita în dragoste.
Fetele nemăritate care vor să își viseze alesul trebuie să fure sau să ceară de la preot un firicel de busuioc sfințit pe care trebuie să-l pună sub pernă în noaptea de Ajunul Bobotezei.
În Ajunului Bobotezei foarte mulți români încearcă să țină post negru, iar cei care reușesc să nu mănânce și să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.
Citește și Fetele nemăritate își pot visa ursitul de Bobotează. Când și de ce se pune busuioc sub pernă