Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind celebrată în fiecare an în România pe data de 6 ianuarie. Praznicul mai este cunoscut și sub numele de „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, amintind de botezul lui Iisus Hristos în apele râului Iordan, de către Sâfntul Ioan Botezătorul. În același timp, sărbătoarea înseamnă și „înnoirea omului creștin” și, împreună cu praznicul din următoarea zi, Sfântul Ioan, marchează finalul sărbătorilor de iarnă pentru creștini.
Citește și: Cele mai puternice rugăciuni de Bobotează 2025. Îți pot îndeplini dorințele profunde din noul an
În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, preoții sfințesc apele, Boboteaza reprezentând una dintre cele mai importante sărbători creștine. Cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Totodată, la finalul slujbei de astăzi, creștinii pot bea aghiasmna și lua anafură, însă puțini știu care este ordinea corectă. Aghiasma reprezintă apa sfântă, iar anafura pâinea sfântă. Astfel, ambele sunt daruri pe care le primesc de la biserică, iar consumul acestora se face potrivit unei ordini bine stabilite.
Conform duhovnicilor din România, prima pe listă este aghiasma, deoarece ea ste văzută ca un element purificator. Tradiția spune că aceasta pregătește corpul pentru rugăciune, în timp ce anafura se ia imediat după aghiasmnă. Anafura este văzută ca un liant ce asigură conexiunea dintre credincioși și divinitate. Tocmai din acest motiv, ordinea corectă este aghiasmă și apoi anafură. Ordinea este esențială în tradiția bisericească, deoarece atât aghiasma, cât și anafura îi pregătesc pe credincioși pentru comuniunea spirituală, dar și pentru hrana divină care îi apropie de Dumnezeu.
Pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, aghiasmna este primită de către creștini ca un semn de protecție și binecuvântare, ea fiind folosită și pentru a sfinți casa sau alte spații. Potrivit preoților, aghiasma se bea pe stomacul gol, înainte de orice altceva, spunându-se că în acest mod, trupul și sufletul se pregătesc pentru comuniunea spirituală cu Dumnezeu.